TUZLANSKI DOSJE

10.05.2016.
Adnan Salihović:
Svi igrači Slobode posjeduju kvalitet i tu su s razlogom!
Dvadesettrogodišnji Adnan Salihović, stoper Slobode od 2011. godine aktivni je član kluba iz Rudarske 2. U sezoni 2015./2016. godine u crveno – crnom dresu upisao je osam nastupa, pet u BHT Premijer ligi BiH i tri u Kupu BiH.

Tuzlarije


Najbolja odigrana sezona u crveno – crnom dresu bila mu je 2013./2014. godine, kada je upisao 2.494 minuta na terenu. Te sezone, upisao se i pet puta u listu strijelaca. Od sezone 2014./2015. godine stagnira u ekipu sa Tušnja, a nakon slabo odigranih utakmica u jesenjem dijelu prvenstva u sezoni 2015./2016. godine, stručni štab je Salihoviću ostavio izbor da potraži angažman u nekom od klubova koji se takmiče u BHT Premijer ligi BiH, ili ode na pozajmicu. Međutim, on je izborio svoje mjesto u ekipi.

U proljetnom dijelu prvenstva BHT Premijer lige BiH, Salihović je četiri puta nosio dres Slobode i to u susretima sa ekipama Rudara, Sarajeva, Viteza i Željezničara. Tri puta je nastupio i u Kupu BiH i to u susretima sa Čelikom, Sarajevom i Željezničarom.

Tuzlarije


Imao je i svoju minutažu u utakmici 29. kola nogometne BHT Premijer lige BiH, kada je podsjetimo, Sloboda savladala Sarajevo rezultatom 4:0 i osigurala plasman u evropska takmičenja.

S obzirom da FK Sloboda nema dugačku klubu, da li je teško nametnuti se stručnom štabu?

- Pa možda je istina da mi nemamo baš veliki fond igrača poput nekih klubova, ali ipak mislim da svaki igrač koji se nalazi u ekipi posjeduje kvalitet i tu je s razlogom. Mislim da nije lako upasti u ekipu, jer su to sve vrlo kvalitetni igrači ali na meni je da treniram i kad dobijem šansu iskoristim je.

Najbolja sezona u dresu Slobode bila ti je 2013./2014. godine, nakon čega slijedi period stagnacije. Zašto je to tako?

- To je bila sezona kad smo ušli u Premijer ligu, koju sam stvarno vrlo kvalitetno odigrao i ostao sam u Slobodi pored ponuda koje sam imao. Međutim prva polusezona je bila loša za nas sve, promjenili smo par trenera. Na pauzi je tada došlo dosta kvalitetnih igrača koji su zauzeli svoje mjesto u ekipi. Od tada pa do danas mi igramo dobro u kontinuitetu, tako da ponavljam, moje je da radim i na kraju krajeva, ja sam zadovoljan. Najbitnije je da ekipa igra dobro.

Mnogo toga si prošao sa FK Sloboda. Godinama si bio standardni igrač u ekipi sa Tušnja. Ove godine ti i ističe ugovor sa ekipom iz Rudarske 2. Namjeravaš li ostati na Tušnju ili pak, angažman potražiti u nekom od klubova koji se takmiče u BHT Premijer ligi BiH?

- Tačno je da sam prošao sve i svašta, od ispadanja do ulaska u ligu sa svojih tačno 97 zvaničnih utakmica za Slobodu. Pa što se ostanka na Tušnju tiče ne pitam se samo ja o tome. Ipak, najbitnije mi je da odradimo ovo do kraja kako treba, ako Bog da uzmemo Kup, pa ćemo pričati i o ugovoru. Što se mene lično tiče, volio bih i narednu sezonu ostati dio ove ekipe.

Imao si priliku igrati pod dirigentskom palicom Miroslava Blaževiža – Ćire, nosiš li neke posebne uspomene na taj period?

- Pa svakako da je ta polusezona jedna od ljepših u mojoj karijeri, kada smo ostvarili taj uspjeh povratka u ligu. Naravno da je nama svima bila čast da nas vodi trenerska veličina poput gospodina Blaževica i svi se rado sjećamo tog perioda. Ima raznih anegdota, meni su u sjećanju ostale utakmice protiv Jedinstva i Igmana pred prepunim Tušnjem.

Tuzlarije


Pet puta si nastupio u nacionalnom dresu, kakva iskustva nosiš iz mlade reprezentacije BiH?

- To je dio karijere kojeg se isto rado sjećam. Bilo je lijepo predstavljati svoju domovinu na raznim uakmicama i turnirima. Iz moje generacije, sada Srđan Grahovac nastupa i za ‘’A’’ reprezentaciju.

Budući da si rođeni Tuzlak, kako te doživljavaju tvoji prijatelji, drugovi, komšije…?

- Lijepo je biti Tuzlak i biti dio Slobode i igrati pred svojim prijateljima sa kojima sam kao klinac dolazio i na utakmice Slobode. Osim toga dosta ljudi me zaustavlja i na ulici, požele sreću ili pitaju za situaciju u klubu i slično.

Kako provodiš slobodno vrijeme?

- Pošto pored ovog posla uporedo studiram na Medicinskom fakultetu, slobodnog vremena imam jako malo a najčešće ga provodim sa svojom djevojkom, kada je tu, jer ona studira vani ili sa svojim prijateljima.

D.D.

Priredio(la): RTV Slon