TUZLANSKI DOSJE

10.05.2016.
Doživljaj koji se pamti
Krstarenje rijekom Manavgat i magija orijentalnog plesa
Tuzlarije


Ukoliko ovoga ljeta odlučite da posjetite tursko primorje, naša preporuka za izlet je krstarenje rijekom Manavgat koja se nalazi u istoimenom gradu na Antalijskoj rivijeri, a gdje je ekipa Tuzlarija boravila zahvaljujući Golden Tours-u iz Tuzle. Grad leži na obalama rijeke Manavgat, a okružen je borovom šumom i planinom Taurus.

Grad Manavgat je poznat i po novoj džamiji sa četiri minareta, izgrađenoj prije jedanaest godina po nacrtima poznatoga arhitekte Sinana, koji je gradio džamije Sulejmanu Veličanstvenom.

Tuzlarije


Nakon posjete džamiji, naša ekipa se ukrcala na brodicu i krenula na krstarenje rijekom čije ime u prijevodu znači Smaragdna rijeka. Zanimljivo je da rijeka presijeca grad na pola, a na pojedinim dijelovima korita nalaze se i slapovi. Tokom trosatne plovidbe, sve do mjesta gdje se rijeka ulijeva u more, imat ćete priliku promatrati netaknutu prirodu. Naša ekipa se zaustavila na ušću rijeke u more gdje sa jedne strane se možete okupati u slatkoj, a sa druge strane u slanoj vodi na pješčanoj plaži. Tu se nalaze sklepane nadstrešnice, dotrajale i izblijedile ležaljke koje čine da plaža izgleda kao iz nekih starih filmova. Na ovom mjestu za pet eura možete da jašete devu, ali i da kupite tradicionalna turska jela koja na licu mjesta prave vrijedne domaćice.

No, ono što je najviše oduševilo Bosanace i Hercegovce jeste iznenađenje koje nam je priredila posada broda. Nakon ručka, započinje prepoznatljivi turski melos i na brodu se pojavljuje trbušna plesačica praćena zvižducima i aplauzom publike. Uslijedilo je nekoliko solo tačaka, a potom je plesačica na binu pozvala goste da pokažu svoje umijeće uvijanja kukovima. Zatim plesačica prilazi gostima koji je kite novcem, takav je običaj, rekoše nam turistički vodiči Golden Toursa iz Tuzle Andrea i Bojana. Sve navedeno zabilježila je i naša kamera, pogledajte.U regiji Manavgata smo bili u prilici da pogledamo nepregledna polja pamuka, a tu se također uzgaja 45 različitih vrsta voća i povrća, uključujući žitarice i tropsko voće. Vozeći se ovim dijelom Turske možete da vidite bezbroj štandova na kojima se prodaju banane, a u samom gradu stabla sa narandžama i mandarinama nalaze se na svakom ćošku. Naravno, Turcima to nije toliko zanimljivo kao nama i niko ne dira te voćke, no naša ekipa prosto nije mogla odoljeti da ne ubere nekoliko plodova, koje u Bosni možemo vidjeti samo u radnjama.

Tuzlarije


Tuzlarije


Tuzlarije


Tuzlarije


Tuzlarije


Tuzlarije


Tuzlarije


Tuzlarije


Tuzlarije


Tuzlarije


Tuzlarije


Tuzlarije


Tuzlarije


Tuzlarije


Tuzlarije


Tuzlarije


Tuzlarije


Tuzlarije


Tuzlarije


Tuzlarije


Tuzlarije


Tuzlarije


Tuzlarije


Tuzlarije


Ugodan dan u prirodi završit ćemo još jednom znamenitošću Manavgata: riječnim slapovima na kojima su se snimali mnogi filmovi.

Tuzlarije


Tuzlarije


Tuzlarije


S.P.

Vezani tekstovi:


Alanja – raj turskog primorja


Bašta tolerancije u Antaliji


Kako pazariti sladoled u Turskoj


Antički grad Side

Priredio(la):