TUZLANSKI DOSJE

10.05.2016.
Sjednica Gradskog vijeća
Vijećnici SDA, HDZ-a, TA, SBB-a i NSRzB-a napustili sjednicu
Redovna 21. sjednica gradskog vijeća nije dobro počela, problemi su nastali već kod usvajanja dnevnog reda.

Tuzlarije


Informacija Komisije o postupku javnog oglašavanja za izbor predsjednika i članova nadzornih odbora u javnim preduzećoma i javnim komunalnim preduzećima, čiji je osnivač Grad Tuzla, sa utvrđenom listom najboljih kandidata i Rezolucija o suprotstavljanju podjeli Grada Tuzla, bili su prvi kamen spoticanja između vijećnika što je rezultiralo napuštanjem sjednice vijećnika SDA, HDZ-a, Tuzlanske alternative, Narodne stranke radom za boljitak i Saveza za bolju budućnost.

TuzlarijeNakon njihovog izlaska predsjedavajući Gradskog vijeća Tuzla Jozo Nišandžić konstatovao je da su pomenuti vijećnici izašli bez najave te je sjednica nastavljena sa minimalnim kvorumom od 16 vijećnika.


U tonskom zapisu možete poslušati izjave Sabahudina Imamovića (SDA), Jasminke Mijatović (HDZ), Ekrema Topića (Tuzlanska alternativa), Elvira Kasumovića (SBB), a od strane vijećnika koji su ostali mogli su se čuti komentari da su oni kao odgovorni vijećnici ostali da bi se mogle usvojiti za građane Tuzle bitne odluke.


U toku je realizacija opsežnog dnevnog reda, rad se odvija bez problema ali u otežanim okolnostima jer vijećnici koji su ostali moraju ostati radi kvoruma.

Jasno je da je krenula predizborna kampanja ali je također Vijeću u ovom sazivu ostalo još dosta obaveza do kraja mandata, te svako otežavanje redovnog rada predstavlja problem.

Treba još reći da se u tekstu Rezolucije po prijedlogu BOSS-a između ostalog navodi: "Najava podjele Grada Mostara na nacionalne opštine, kao i najava podjele i drugih gradova u FBiH od strane nacionalnih vladajućih stranaka, obavezuje na adekvatno reagovanje svih demokratskih političkih subjekata, medija i nevladinih organizacija suprotstavljanjem nacionalističkim namjerama getoizacije građana.
BOSS u okviru svojih zakonskih ovlasti dostavlja GVT-u zahtjev da se u narednu sjednicu Vijeća uvrsti tačka pod nazivm Rezlucija o suprotstavljanju podjele Grada Tuzla."

S.M.

Priredio(la):