TUZLANSKI DOSJE

10.05.2016.
Deseta kolektivna dženaza u Bratuncu:
Identifikovano manje od polovine žrtava zločina
U Memorijalnom centru i šehidskom mezarju Veljaci u Bratuncu 12. maja 2016. godine bit će klanjana Deseta kolektivna dženaza i obavljen ukop posmrtnih ostataka trinaest tjela, civilnih žrtava zločina počinjenih na području Bratunca tokom 1992. godine. To je saopćeno na press konferenciji koja je održana u utorak 10. maja 2015. godine u Tuzli.

Identificirane žrtve čiji će posmrtni ostaci biti ukopani 12. maja u Memorijalnom cetru Veljaci u Bratuncu su:

Hasmir (Hamid) Salihović, rođen 1975. u Srebrenici;
Nermin (Idriz) Smajlović, rođen 1974. u Srebrenici;
Mirfet (Mehmed) Suljić, rođen 1972. u Bratuncu;
Muška (Hakija) Lemeš, rođena 1954. u Srebrenici;
Fatima (Ahmo) Osmanović, rođena 1902. u Bratuncu;
6. Nurija (Alija) Rizvanović, rođen 1928. u Bratuncu.

Hiba Ramić predsjednica Udruženja “Naša sjećanja” i članica organizacionog odbora 10. koleketivnog ukopa saopštila je da je do sada identificirano šest tjela, te da će do dženaze biti obavljena još jedna identifikacija, a da će šest tjela pronađenih u masovnim grobnicama Blječeva, Suha i Redžići biti ukopano kao N.N. lica.

Tuzlarije


U šehidskom mezarju Memorijalnog kompleksa Veljaci do sada je ukopano 283 tjela bošnjačkih žrtava s područja općine Bratunac, ubijenih tokom agresije na BiH od 1992. do 1995. godine. Tokom 1992. godine u Bratuncu je ubijeno 603 bošnjačka civila. Zbog otežanog procesa još uvijek nije provedena identifikacija ni polovine ubijenih, iako je od zločina prošlo punih 24 godine. Ukupno, će do Desete kolektivne dženaze biti identificirano 290 tijela, od čega su 54 žrtve žene i 91 dijete, od kojih je najmlađi Emir Suljić imao samo dva dana.

Ramić je još jednom izrazila nezadovoljstvo intenzitetom pronalaženja grobnica, provođenja procesa identifikacije kao i tempom kažnjavanja odgovornih za ono što se dogodilo.

Prema riječima Admir-ef. Velića, predsjednika Medžlisa Islamske zajednice Bratunac i predsjednika Organizacionog odbora, Desetu kolektivnu dženazu u Veljacima predvodit će Hadži Husein-ef. Kavazović, reisu-l-ulema Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini. Program obilježavanja 24. godišnjice počinjenih ratnih zločina nad civilima nesrpske nacionalnosti u Bratuncu počeo je 3. maja a cilj je na cijeloj teritoriji općine Bratunac ukazati na razmjere zločina koji se tu desio.

Za utorak 10. maj planirana je posjeta masovnoj grobnici Suha. Na tom je mjestu 1992. godine ubijeno 38 civila, među kojima i žene u poodmaklom stadiju trudnoće, te djeca, od kojih je najmlađe imalo svega tri mjeseca, a najstarije jedanaest godina. Za ovaj zločin još niko nije odgovarao. Istog dana planirana je i posjeta fiskulturnoj sali nekadašnje Osnovne škole "Vuk Karadžić", gdje su dovođeni, mučeni i ubijani Bratunčani. U srijedu, 11. maja, bit će položeno cvijeće kod Gradskog stadiona, dok će preživjeli Bratunčani u rijeku Drinu sa Ljubovijskog mosta baciti ruže. Istog dana, iz Tuzle će biti ispraćeni tabuti sa kostima bratunačkih šehida, kojima će 12. maja na mezarju Veljaci biti klanjana kolektivna dženaza. Bratunčani će se prisjetiti i ubijenih civila u Konjević Polju. Program završava učenjem tehvida za šehide sela Voljavica i Pirići koji su planirani za 13. i 16. maj.

Priredio(la): BMG