TUZLANSKI DOSJE

10.05.2016.
Otkriveno spomen obilježje u Suhoj:
Opomena, obaveza i dug prema svim nevino ubijenim Bratunčanima
U sklopu obilježavanja 24. godišnjice počinjenih zločina nad Bošnjacima Bratunca danas je u Mjesnoj zajednici Suha otkriveno spomen obilježje u znak sjećanja na civilne žrtve velikosrpske agresije iz ovog mjesta. Na spomeniku su ispisana imena 140 žrtava ubijenih samo zato što su bili Bošnjaci.- Uprkos svemu što smo doživjeli i preživjeli s ponosom se prisjećamo naših nevinih žrtava. Mi preživjeli smo svi zajedno uklesali imena ubijenih na ovaj spomenik koji će predstavljati neizbrisiv trag o njihovom postojanju. Njihova imena neka služe kao opomena, obaveza i dug prema svim nevinom ubijenim Bošnjacima Suhe i Bratunce, kao i odgovornost prema budućim generacijama koji će ovdje ostati do sudnjeg dana - kazao je Šefik Begić, predsjednik MZ Suha.

Dodao je da Bošnjaci Bratunca sa ponosom govore. "Čista i svijetla obraza Sušani su izašli iz nevolje koja ih je zadesila, a oni koji su krenuli sa bolesnim zločinačkim umovima neka sada obaraju glavu".

Tuzlarije


Tuzlarije


Tuzlarije


Tuzlarije


Polovinom aprila 1992. godine, u Bratunac je došao Novosadski korpus JNA. Za njim su došle i druge oružane grupe iz Srbije potpomognute domaćim Srbima. Tada počinje etničko čišćenje nesrba sa ovih prostora.

- Svo legalno oružje morali smo predati policiji uz obećanje da će nas oni štititi kako, navodno, ne bi došlo do ekscesa. Učinili smo to uz prijetnje tadašanje lokalne policije. Mi nismo željeli rat i sve smo činili kako ne bi došlo do bilo kakvog incidenta – dodao je Begić.

Nakon razoružavanja, Suha je opkoljena i počela je noćna mora za tadašnje stanovnike ovog mjesta.

- Kao stoku su nas tjerali prema fudbalskom stadionu koji je zločincima služio kao sabirni centar. Tu su odvajali muškarce, a potom ih odvodili u fiskulturnu salu Osnovne škole „Vuk Karadžić“, (danas OŠ Branko Radičević) gdje su vršena mučenja i ubistva. Mi danas moramo govoriti o tome šta smo preživjeli. To je naša obaveza i odgovornost, posebno prema svim nevino ubijenim Bošnjacima. U budućnost možemo gledati samo onda kada pravda bude zadovoljena – rekao je Begić za Tuzlarije dodajući da je na bratunačkoj opštini do sada pronađeno više od 70 masovnih grobnica.

Najtužnija masovna grobnica

Preživjele žrtve danas su posjetile i lokaciju masovne grobnice Suha iz koje je 2005. godine ekshumirano 38 žrtava. Ovo je do sada najtužnija grobnica jer su pronađena tijela žena, majki sa djecom u zagrljaju. Djeca su bila starosti od tri mjeseca do nekoliko godina.

Tuzlarije


Tuzlarije


U ovoj grobnici je također pronađeno tijelo Zekire Begić, koja je ubijena u devetom mjesecu trudnoće. Jedna od ozljeda na njenom tijelu koje je identifikovano prije nekoliko godina u Tuzli, jeste zrno, koje je prošlo kroz trbuh i koje je prošlo praktično kroz sam plod, to jeste nerođeno dijete.

Na spomeniku gdje se nalazila masovna grobnica položeno je cvijeće, proučena Fatiha i održan historijski čas. Pogledajte...Logor u Osnovnoj školi Vuk Karadžić

Sakib Ahmetović jedan je od logoraša koji je preživio torture u bivšem logoru u OŠ „Vuk Karadžić“. Potom je bio zatočen na Palama i na kraju je razmijenjen u Visokom. Danas je skupa sa preživjelim logorašima posjetio osnovnu školu i položio cvijeće.

- Ne može se više ni opisati, ni ispričati sve ono kroz šta su nevini Bratunčani prošli. To nisu bila ubistva u ratnom dejstvu nego su naše komšije, ničim izazvane, dolazile po nas, birale, odvodile i na kraju ubijale. Stanje u logoru u osnovnoj školi je bilo haotično. Bila je gužva, a gurali su nas da ulazimo, dok smo se mi zbijali uz zidove. Odjednom je započela pucnjava. Ubijali su one koji nisu mogli stati u salu. To je svi bilo smišljeno kako bi se civili bošnjačke nacionalnosti uklonili sa ovog mjesta – kaže Ahmetović.

Dodaje da je u bratunačkim logorima ubijeno između 600 i 700 civila, a tačan broj još nije utvrđen. Nestajale su cijele porodice.

Tuzlarije


Tuzlarije


- Prvi logor je otvoren u policijskoj stanici. Zatim su otvoreni logori u hotelima „Fontana“ i „Bosna“, potom u jednoj prostoriji iza opštine i na kraju u Osnovnoj školi „Vuk Karadžić“. Broj ubijenih u i oko škole se kreće između 200 i 300 ljudi. Još nisu pronađena sva tijela i dostojno ukopana, a najvjerovatnije da neke kosti nikada neće biti pronađene. Također, bilo je porodica koje su kompletne spaljene zajedno sa svojim kućama. Imamo primjer gdje je samo u jednoj kući spaljeno blizu 50 ljudi i gdje nije bilo moguće utvrditi njihovu identifikaciju. Mi se sada samo možemo sjećati i spominjati njihova imena – kazao je Ahmetović za Tuzlarije.

Tuzlarije


Tuzlarije


Tuzlarije


Tuzlarije


Tuzlarije


Tuzlarije


Tuzlarije


Tuzlarije


Tuzlarije


Tuzlarije


Tuzlarije


U srijedu, 11. maja, bit će položeno cvijeće kod Gradskog stadiona, dok će preživjeli Bratunčani u rijeku Drinu sa Ljubovijskog mosta baciti ruže. Istog dana, iz Tuzle će biti ispraćeni tabuti sa kostima bratunačkih šehida, kojima će 12. maja na mezarju Veljaci biti klanjana kolektivna dženaza. Bratunčani će se prisjetiti i ubijenih civila u Konjević Polju.

S.P.

Priredio(la):