TUZLANSKI DOSJE

11.05.2016.
Srednja hemijska škola
˝Različitost je bogatstvo - njegujmo je˝
Tuzlarije


- Ukoliko malo bolje pogledamo oko sebe uočit ćemo da je svako živo biće, svaki pojedinac, svaki predmet na neki način unikatan, drugačiji. Različito je uzbudljivo, zar ne? Zato volimo susrete sa različitim ljudima, putovanja, hranu različitih krajeva, kupovinu, muziku, umjetnost... Svaki produkt, svaki grad, mjesto, dio nakita, specijalitet neke kuhinje, frizura...sve je različito. Različitost donosi potpuniju istinu, jer predmet gledanja promatran iz različitih uglova donosi potpuniji uvid. Jednako tako, različito samo po sebi podstiče na razmišljanje, na interakciju – bile su riječi jednog od učesnika projekta Darmina Muratovića koji je jučer u prostorijama Hemijske škole otvorio izložbu i prezentaciju projekta upriličenog u čast Dana različitosti i Dana Evrope.

Tuzlarije


Prezentacija, izložba i javno emitiranje rezultata projekta je samo još jednom pokazala da učenici i profesori Hemijske škole teže i rade na principima interaktivnih metoda rada, principima kojima se podstiče uključenost, inovativnost i saamopouzdanje kod učenika.

- Moramo priznati da, i nakon što se svi složimo da različitost obogaćuje, da u susretu s različitim jedino može doći do napredovanja u idejama i djelima, da različitošću dobijamo i nudimo rješenja za koja nismo znali da su moguća, moramo priznati da s druge strane različitost ujedno i plaši ljude pa panično bježe od drugačijih i «različito» doživljavaju kao nešto što ih može ugroziti, kao nešto neprijateljsko. Upravo zbog ovih i svih drugih segmenata raznolikosti mi smo danas i proteklih mjesec dana naše nenastavne aktivnosti posvetili različitosti kao bogatstvu, kao vrijednosti koju treba njegovati i koja će i našu vlastitu "drukčijost" učiniti prihvatljivom drugima – rekla nam je profesorica Amela Isanović, koja je s pedagogicom i ambasadoricom eTwinninga za BiH, Almom Đedović, koautor projekta.Inače, Srednja hemijska škola iz Tuzle, jedna je od rijetkih škola na Tuzlanskom kantonu i Bosni i Hercegovini koja je aktivna članica eTwininng mreže škola. Ova mreža broji preko 158 hiljada škola, nastavnika i učenika iz Evrope, a na sedmičnom nivou pokrene se i prijavi preko 2500 projekata. Cilj ovog projekta/mreže je elektronsko povezivanje škola, unapređenje nastavnog procesa, razmjena ideja i učenika, otklanjanje predrasuda, njegovanje istraživačkog duha, unapređenje znanja i vještina. Upravo u okviru ove mreže pokrenuta je ideja o bilježavanju Dana različitosti i Dana Evrope koja ima za cilj njegovanje i prepoznavanje različitosti, promociju jednakosti kao puta uvažavanja različitosti, otklanjanje strahova i predrasuda o drugačijem, te identifikacija vlastitoga "ja“ u svijetu različitosti.

Tuzlarije


Kao što su navikli učenike, javnost i prijatelje, i ovaj put su profesori i menadžment Hemijske škole, pokretanjem nekoliko aktivnosti u koje je bilo uključeno preko 50 učenika, odali priznanje kretivnosti, znanju, umijećima, ali i željama učenika. Aktivnosti su tekle u dva smijera. Jedna od njih je bila Njegujemo različitost kroz talente koja je imala za cilj promociju učeničkih vrlina i vještina a krajnji ishod je bila izložba, te promotivni film. S druge strane kroz časove odjeljenske zajednice trećih razreda a u korelaciji s časovima praktične nastave grafičke grupe predmeta i časove grafičkog dizajna, učenici su dizajnirali, pripremili i predstavili niz plakata, brošura i prezentacija pod motom "Različitost je bogatstvo - njegujemo je". Svi rezultati istraživanja i rada prezentirani su na školskom nivou i s jasnom porukom:

Budimo pametni, ne bojmo se, hrabro i detaljno pogledajmo u lice različitom


A.I.

Priredio(la):