TUZLANSKI DOSJE

11.05.2016.
Održani mirni protesti Žena Srebrenice
Dvije decenije boli i nezadovoljstva
Tuzlarije


Poznatom maršutom od Pinge preko Skvera do Trga Žrtava Srebrenice u Tuzli, prošlw su danas članice Udruženja Žene Srebrenice podsjećajući na ubijane Podrinjice. Prošla je 21 godina od najvećeg genocida nad civilnim stanovništvom od Drugog sjvetskog rata, a da još nisu kažnjeni zločinci niti su pronađene i ukopane sve žrtve genocida.

Tuzlarije


Sporo otkrivanje masovnih grobnica i identifikacija, jedna je od bolnih rana ovih žena koje svakog 11-og u mjesecu u Tuzli održe mirne proteste uz poruku "Kazna zločincima - Istina nama".Hajra Ćatić, predsjednica udruženja "Žene Srebrenice", kazala je da im svaka podrška mnogo znači a danas su s njima bile članice Asocijacije Fatma iz Tuzle čija je članica Almasa Begić izjavila:

- Danas smo se pridružile protestnoj šetnji koja podsjeća da sve žrtve najvećeg zločina u Evropi nakon 2. svjetskog rata nisu pronađene i nisu ukopane. Suosjećamo sa majkama Srebrenice, koje su ostale bez svojih najmilijih i želimo da istraju u svojim ciljevima, a to su istina, pravda i odgovornost. Želimo da pronađu kosti svojih sinova, da mrtvi pronađu smiraj, a majke da imaju mjesto gdje će doći da prouče Fatihu svojoj djeci.

Tuzlarije


Predsjednica Udruženja najavila je da će se prekosutra u Sarajevu susresti sa glavnim tužiteljem Haškog tribunala Seržom Bramercom te će mu reći šta misle o Šešeljevom puštanju, presudi Karadžiću, te inače odnosu prema žrtvama.

S.M.

Priredio(la):