TUZLANSKI DOSJE

11.05.2016.
Bacanjem 603 ruže u Drinu obilježeno stradanje nevino ubijenih Bratunčana
Preživjele žrtve rata, bratunačka udruženja, gosti iz Visokog, te mnogobrojni građani danas su sa Ljubovijskog mosta u rijeku Drinu bacili 603 ruže, koje simboliziraju prerano oduzete živote nevino stradalih Bratunčana tokom velikosrpske agresije na Bosnu i Hercegovinu.

Tuzlarije


Tijela mnogih žrtava iz Podrinja su bačena u rijeku Drinu, a većina njih nikada neće biti pronađena.

- Mi koji smo preživjeli imamo obavezu da ukažemo generacijama koje dolaze šta se to dešavalo u Bratuncu za vrijeme agresije. Drina je nesumljivo najveća masovna grobnica na Balkanu, gdje su nasilnim putem okončani mnogi životi Bošnjaka u Podrinju i mi to nikada nećemo zaboraviti. Ne smijemo dozvoliti da se ovakvi zločini ponove u budućnosti – poručili su okupljeni Bratunčani.Tuzlarije


Tuzlarije


Tuzlarije


Tuzlarije


Tuzlarije


Tuzlarije


Tuzlarije


Tuzlarije


Tuzlarije


Tuzlarije


Preživjele žrtve položile su cvijeće i na Gradskom stadionu i u nekadašnjem ženskom logoru u prostoriji iza zgrade opštine Bratunac. Tužna povorka potom se uputila ka fiskulturnoj sali nekadašnje Osnovne škole Vuk Karadžić (sada Branko Radičević) u kojoj je maja 1992. godine bio zloglasni logor i u kojem su nasilno ugašeni mnogi životi. Cvijeće je položeno i u mjestu Redžići na lokaciji gdje je otkrivena masovna grobnica.

Za večeras je planiran dolazak konvoja iz Tuzle sa posmrtnim ostacima 13 žrtava kojima će se 12.maja na Šehidskom mezarju Veljaci klanjati zajednička dženaza i biti obavljen njihov ukop.

Tuzlarije


Tuzlarije


Tuzlarije


Tuzlarije


Tuzlarije


Tuzlarije


Tuzlarije


Tuzlarije


Tuzlarije


Vezani tekstovi:

Glogova kod Bratunca: Obilježena 24. godišnjica stradanja bošnjačkih civila

Otkriveno spomen obilježje u Suhoj: Opomena, obaveza i dug prema svim nevino ubijenim Bratunčanima

S.P.

Priredio(la):