TUZLANSKI DOSJE

11.05.2016.
Servisne informacije
.... i malo tuzlarija
Tuzlarije


Kao i svakog 11-og u mjesecu i danas su majke Srebrenice izašle na ulice Tuzle te održale mirne proteste podsjećajući na 11. jul 1995. godine. Iako često pratim proteste i dosta sam o tome informisana, nekako sam smetnula sa uma da je ubijeni novinar Nihad Nino Ćatić sin Hajre Ćatić, predsjednice udruženja Žene Sreberenice. Baš ona često spominje da su mnoge od žena sve bolesnije i da im je želja da se bar pronađu posmrtni ostaci njihove djece i ostalih, uglavnom muških članova porodice, pa da njihovim ukopom i one nađu kakav takav mir. U nastavku je dio članka o obijenom Ćatiću za one koji nisu znali ili su zaboravili kao i ja.

Tuzlarije


"Nihad Nino Ćatić bio je novinar. Svakodnevno je preko radio-amatera informisao javnost o stradanju Srebrenice. Posljednji put Nino se javio 10. jula 1995. godine moleći očajnički da se pomogne Srebrenici. Srebrenica postaje klaonica, rekao je Nino. Niko tada nije pomogao. Njegova majka Hajra prisjeća se da je zadnji put sina vidjela 11. jula. Rekao joj je "mama, ti i babo idite u Potočare, a ja ću sa prijateljima preko šume do Tuzle". Nakon toga niko više nije vidio Ninu. Posmrtni ostaci Nine Ćatića još uvijek nisu pronađeni."

Danas su bačene i ruže u Drinu u znak sjećanja na 603 ubijena Bratunčana. Posebno u maju je puno tužnih obilježavanja.

Tuzlarije


Naši predstavnici na Eurosongu nisu se plasirali u finale. Baš mi je žao, jedno vrijeme sam gledala pa mi većina pjesama bila podosadna. Bilo mi je drago što su naši pjevali na našem jeziku, a ne bi bilo loše da i ostali pjevaju na jezicima zemalja iz kojih dolazi. Ne sviđa mi se ni ono "unajmljivanje" pjevača.

Tuzlarije


Naši su slali poruku ljubavi, pjevali protiv žica na granicama, i na sceni su bile žice što se vjerujem nekima nije ni dopalo. Kao ono evo došli Bosanci i Hercegovci da nam sole pamet, a moguće da i afera s Vlašića nije baš najbolje odjeknula. Hoće Evropa da je nazor savršena. U svakom slučaju, odavno je to više stvar politike i trenda, nego pjesme i muzičara.

Tuzlarije


Danas je bilo vrlo toplo, sunčano ali nakon 15 sati se počelo kvariti vrijeme pa će možda opet kiša. Nek ne pada od 20 sati kada na Tušnju počinje prvi finalni susret Kupa BiH između Slobode i Radnika.

Pozdrav

S.M.

Porodilište - u toku protekla 24 sata rođeno je 5 beba, 2 djevojčice i 3 dječaka

Hitna služba - u toku protekla 24 sata obavljene su 163 intervencije

Vatrogasci - imali su 2 intervencije

MUP TK - javni red i mir je narušen 3 puta, prijavljen su 4 krivična djela, zabilježeno je 8 saobraćajnih nezgoda

U Poliklinici za transfuziologiju Univerzitetskog kliničkog centra Tuzla, 10.05.2016. godine krv su darovala 59 davaoca.

Priredio(la):