TUZLANSKI DOSJE

11.05.2016.
Ispraćaj tabuta za sutrašnju dženazu u Bratuncu
Tabuti s posmrtnim ostacima 13 bratunačkih Bošnjaka, ispraćeni su danas iz Komemorativnog centra Tuzla prema Memorijalnom centru i šehidskom kompleksu Veljaci.

Dženaza-namaz klanjat će se žrtvama sutra u 13.25 sati.

Tuzlarije


Najstarija identificirana žrtva je Fatima Osmanović, koja je ubijena u 90. godini života, dok je najmlađi Hasmir Salihović, koji je ubijen kao 17-godišnjak.

"Porazno je što ćemo sutra, tokom desete kolektivne dženaze, ukopati šest nepoznatih osoba. To je tako, jer su naše bivše komšije i veliki zlikovci u Bratuncu ubili 11 kompletnih porodica. Ove žrtve nemaju nikog ko je preživio i ko je mogao dati krv za njihovu identifikaciju", kazala je Šuhra Sinanović iz Udruženja "Žena Podrinja" iz Bratunca.

Podsjećajući da ratni zločin nikad ne zastarijeva, Ramiz Salkić, potpredsjednik bh. entiteta Republika Srpska, izrazio je ogorčenost zbog nerada sudova i tužilaštava.

"Sudovi prema žrtvama nemaju nikakvog senzibiliteta. Od preživjelih traže da svjedoče o detaljima, postavljajući pitanja bez ikakvog saosjećanja i tražeći da precizno ispričaju šta su vidjeli. No, sa distance od 24 godine od tih zločina, teško je svjedočiti onako kako to sudovi žele. Osim toga, sve je manje živih žrtava, jer ljudi umiru. Sudovi, zapravo, samo traže razlog da oslobode zlikovce, čime šalju samo jednu poruku, a to je da se zločin isplati. Ipak, mi nećemo odustati i zahtijevat ćemo od sudova i tužilaštava da rade ozbiljnije i predanije", poručio je Salkić.

Tuzlarije


Tuzlarije


Tuzlarije


S teritorije Bratunca dosad je identificirano 397 žrtava, od čega je njih 287 ukopano u Veljacima, a ostatak na mjesnim mezarjima. Kao nestale vode se još 603 bratunačka Bošnjaka.

Za ratne zločine u Sudu BiH osuđen je samo Najdan Mlađenović i to na tri i pol godine zatvora, dok je u Haškom tribunalu na deset godina osuđen Miroslav Deronjić zbog ubistva 65 civila iz mjesta Glogova.

Sinanović podsjeća da je zbog "aljkavosti bh. pravosudnih organa" Mirko Todorović prebjegao u Srbiju, dok je Savo Babić oslobođen optužbi za ratni zločin.

Vezani tekstovi:

Glogova kod Bratunca: Obilježena 24. godišnjica stradanja bošnjačkih civila

Otkriveno spomen obilježje u Suhoj: Opomena, obaveza i dug prema svim nevino ubijenim Bratunčanima

Bacanjem 603 ruže u Drinu obilježeno stradanje nevino ubijenih Bratunčana

Priredio(la): Agencija Anadolija