TUZLANSKI DOSJE

12.05.2016.
Identifikovano osam žrtava proteklog rata iz Srebrenice i Zvornika
TuzlarijeU Podrinje identifikacionom projektu u Tuzli danas je identificirano osam žrtava iz proteklog rata.

Riječ je o žrtvama bošnjačke nacionalnosti ubijenim 1995.godine tokom genocida u Srebrenici te o jednoj žrtvi koja je ubijena 1993.godine na području Zvornika.

Najmlađa žrtva koja je danas identificirana je maloljetni Nijaz Burić koji je imao 17 godina kada je ubijen. Njegovi posmrtni ostaci ekshumirani su iz masovne grobnice Kamenica na području Zvornika.

Posmrtni ostaci identificiranih žrtava ekshumirani su u ranijem periodu iz masovnih grobnica Kamenica, Liplje, Snagovo i Kozluk na području Zvornika, masovne grobnice Blječeva na području Bratunca i na pojedinačnim lokalitetima na području Han Pijeska i Zvornika.

Posmrtni ostaci šest žrtava koje su danas identificirane biće ukopani na kolektivnoj dženazi 11.jula u Srebrenici, a do ovog trenutka, identificirani su posmrtni ostaci 79 žrtava koji će biti ukopani na kolektivnoj dženazi u Potočarima.

Posmrtni ostaci jedne žrtve koja je danas identificirana biće ukopani u mezarju u Memićima u Zvorniku. Sa današnjom identifikacijom, posmrtni ostaci osam žrtava spremni su za ukop na kolektivnoj dženazi zakazanopj za 1.juni u Zvorniku.

Posmrtni ostaci jedne žrtve koja je danas identificirana, zbog nekompletnosti tijela i želje porodice, za sada neće biti ukopani.

Identitet žrtava utvrđen je na temelju DNK analize, a danas su njihov identitet i zvanično potvrdili članovi njihovih obitelji.

Identificirani su:

Nijaz (Omer) Burićrođen 16.10.1978.godine u Vlasenici;
Adil (Hamid) Šabić rođen 1969.godine u mjestu Urkovići općina Bratunac;
Kiram (Meho) Mehić rođen 1968.godine u mjestu Pirići općina Bratunac;
Kadrija (Salčin) Hasanović rođen 1962.godine u mjestuPirići općina Bratunac;
Čazim (Ređo) Muhić rođen 1960.godine u mjestu Radovčići općina Srebrenica;
Ramo (Zaim) Porobić rođen 1957.godine u mjestuPirići općina Bratunac;
Hasan (Muharem) Smajić rođen 1929.godine u mjestu Kamenica općina Zvornik;
Hasan (Meho) Memić rođen 1921.godine u mjestu Kamenica općina Zvornik.

Priredio(la): Agencija Fena