TUZLANSKI DOSJE

12.05.2016.
Dženaza u Bratuncu:
Dostojanstven oproštaj od trinaest žrtava zločina
U Memorijalnom kompleksu i šehidskom mezarju "Veljaci" u Bratuncu, danas je klanjana deseta kolektivna dženaza i obavljen ukop posmrtnih ostataka 13 žrtava, od kojih sedam identificiranih i šest neidentificiranih. Posmrtni ostaci žrtava pronađeni su u pojedinačnim, zajedničkim i masovnim grobnicama na području Bratunca.

Tuzlarije


Najmlađa žrtva koja je ukopana je maloljetni Hasmir Salihović, ubijen u sedamnaestoj godini. Njegovi posmrtni ostaci pronađeni su u zapaljenoj kući zajedno s posmrtnim ostacima osamnaestogodišnjeg Nermina Smajlovića, koji je također ukopan na ovoj dženazi.U obraćanju prisutnima u ime porodica ubijenih civila Bernes Hodžić je podsjetio na stravične zločine koji su se desili u Bratuncu, kada je sam u nekoliko dana ubijeno 603 civila. Do sada je na šehidskom mezarju Veljaci ukopano 290 civilnih žrtava, a za mnogima se još uvijek traga. Porodice izražavaju opće nezadovoljstvo intenzitetom ekshumacija i identifikacija.

- Mnoge porodice još uvijek nisu pronašle svoje najmilije. Dvadeset i četiri godine je prošlo a mi smo identifikovali manje od jedne polovine ubijenih. Nadležna tužilaštva i sudovi učinili su proces identifikacija sporim. Ako se nastavi ovim intenzitetom raditi, mi nećemo dovršiti identifikacije ni za narednih dvadeset godina. S pravom sumnjamo u iskrene namjere nadležnih tužilaštava kada su u pitanju ekshumacije, identifikacije i traženje nestalih, kazao je Hodžić.

On je u svom govoru pozvao i komšije Srbe da pomognu u otkrivanju istine o žrtvama počinjenih zločina.

Dženaze-namaz predvodio je Zijad-ef. Ljevaković, izaslanik reisu-l-uleme Islamske zajednice u BiH. Ukazao je na činjenicu da su kroz historiju mnogi zločinci pokušavali sakriti zločin ili tragove zločina, ali da na kraju svakoga zločinca stigne zaslužena kazna, ako ne na ovome svijetu, onda zasigurno na drugome.

Tuzlarije

Tuzlarije

Tuzlarije

Tuzlarije

Tuzlarije


Među žrtvama koje su ukopane na ovoj zajedničkoj dženazi su i dvije žene. Muška Lemeš ubijena je u 48-oj godini života. Njeni posmrtni ostaci pronađeni su na lokalitetu Knezovi, na području Srebrenice.

Posmrtni ostaci Mirfeta Suljića, koji je ubijen u dvadesetoj godini života, pronađeni su na lokalitetu Voljavica, na području Bratunca.

Fatima Osmanović, rođena 1902. godine, najstarija je žrtva koja je ukopana na dženazi u Bratuncu.

Posmrtni ostaci Nurije Rizvanovića pronađeni su na lokalitetu Glogova, na području Bratunca, a ubijen je u 65-oj godini zivota.

Ostaci šest neidentificiranih žrtava koje su ukopane su ranije ekshumirane iz masovnih grobnica Blječeva i Redžići na području Bratunca i na pojedinačnoj lokaciji u mjestu Suha, također na području Bratunca.

S teritorije Bratunca dosad je identificirano 397 žrtava, od čega je, sa današnjom dženazom, njih 290 ukopano u Veljacima, a ostatak na mjesnim mezarjima. Kao nestale osobe vode se još 603 bratunačka Bošnjaka.

Za ratne zločine u Sudu BiH osuđen je samo Najdan Mlađenović i to na tri i pol godine zatvora, dok je u Haškom tribunalu na deset godina osuđen Miroslav Deronjić zbog ubistva 65 civila iz mjesta Glogova.

Vezani tekstovi:

Glogova kod Bratunca: Obilježena 24. godišnjica stradanja bošnjačkih civila

Otkriveno spomen obilježje u Suhoj: Opomena, obaveza i dug prema svim nevino ubijenim Bratunčanima

Bacanjem 603 ruže u Drinu obilježeno stradanje nevino ubijenih Bratunčana

Ispraćaj tabuta za dženazu u Bratuncu

S.P.

Priredio(la):