TUZLANSKI DOSJE

12.05.2016.
Ordinacija za fizikalnu medicinu i rehabilitaciju
˝Reha centar˝ obilježava 20 godina postojanja i rada
Tuzlarije


Ordinacija za fizikalnu medicinu i rehabilitaciju "Reha centar" iz Tuzle ovih dana obilježava dvadeset godina svog postojanja i rada. Koliko uspješnog, pitanje je na koje prema riječima vlasnika ove ordinacije Fahrudina Topića, odgovor treba potražiti kod pacijenata koji su boravili u ovoj ordinaciji.

Tuzlarije


"Reha centar" je počeo sa radom juna mjeseca 1996. godine na različitim lokacijama u gradu, dvije godine prestao sa radom zbog usavršavanja osoblja u Njemačkoj, a onda opet sve ove godine bez prekida.

Tuzlarije


- Radio sam više od deset godina prije rata na odjeljenju fizijatrije u tadašnjoj bolnici "Kreka", tokom rata ostao u Bosni i Hercegovini kao medicinar u različitim jedinicama Armije BiH, a onda nakon rata put pod noge u Njemačku na usavršavanje znanja, prisjeća se tog perioda fizioterapeut Fahrudin Topić.

Tuzlarije


Slučajno ili ne, ali upravo ovih dana Fahrudin Topić je ponovo bio na usavršavanju u Njemačkoj, ovaj put iz oblasti kiropraktike, i naravno u Bosnu se vratio sa certifikatom Njemačkog medicinskog instituta za kiropraktiku.

- Bio sam jedini stranac u ovoj školi u Njemačkoj, sve ostalo su bili domaći stručnjaci, nisam obrukao naš grad i našu BiH, pokazao sam koliko sam naučio za ovih dvadeset godina, nudili su mi da ostanem u Njemačkoj ali ja želim biti tu, u svojoj zemlji i raditi u svom gradu.

Tuzlarije


Kiropraktika je čudo, svi su do sada već čuli o atlasu kao kralješku koji je odgovoran za cjelokupno dobro zdavlje čovjeka.
Naravno, priča o namještanju atlasa ima svoj početak ali gdje drugo nego u kiropraktici.
U svojoj dvadesetogodišnjoj praksi povodim se činjenicom da je ljudsko tijelo komplementarno i svi su kralješnjaci podjednako bitni te ih stoga tako treba i tretirati.


Tuzlarije


Namještanje atlasa ali i liječenje metodom kiropraktike je nešto što je postalo sastavni dio medicine današnjice. U Njemačkoj sam dodatno usavršio ove metode i smatram da to ljudi koji imaju problema sa kičmom trebaju probati.
"Onaj ko izliječi bolest je vješt liječnik, ali onaj ko je spriječi je najbolji"
, mudra je izreka Mark Twaina koju je za ovu priliku izdvojio naš sagovornik.

Vrtoglavice, tinitus ili zujanje u ušima, glavobolja, išijas ili širenje boli niz nogu, trnjenje prstiju šake, disc hernia i kiropraktički tretman križobolja ili lumbago, sve je to moguće vrlo efikasno tretirati kiropraktičkik metodama. Jako je važno sve ove simptome prepoznati i na vrijeme ih tretirati, jer se daleko lakše liječe ili gotovo u potpunosti izliječe.

Zato posjetite "Reha centar" na vrijeme jer u ovoj ordinaciji, kako smo saznali, do sada nije bilo nezadovljnih.

Tuzlarije


Više informacija možete dobiti i na web stranici reha.ba

M.T.

Priredio(la):