TUZLANSKI DOSJE

13.05.2016.
Haris Mehmedagić:
Povreda me udaljila sa terena, ali moje srce kuca za Slobodu!
TuzlarijeHaris Mehmedagić, ekipu Crveno – crnih sa Tušnja pojačao je u proljetnom dijelu fudbalske sezone 2014./2015. godine. Od tada, do danas u crveno – crnom dresu nastupio je 45 puta, od čega je 39. puta igrao u premijerligaškim utakmicama i šest puta u utakmicama Kupa Bosne i Hercegovine.

Ovaj rođeni Zagrebčanin, fudbalsku karijeru počeo je u NK Zagreb, u kojem je prošao sve selekcije takmičenja, a nastupao je i za mladu reprezentaciju Hrvatske i Bosne i Hercegovine. Uspješno je nastupao NK Zagreb, NK Lucko, mađarski Vasas, NK Novigrad i NK Bistra.

Dvadesetosmogodišnji stoper Slobode, u klub iz Rudarske 2., došao je kao veliko pojačanje 23. februara 2015. godine, a ugovor sa Crveno – crnima ima do 30. juna ove godine.

Harise, mnogo toga si prošao sa Slobodom, za vrijeme koje si proveo u klubu sa Tušnja, koja je po tebi bila najbolja, a koja najlošija odigrana utakmica?

- Da. Bilo je dosta utakmica, ali više dobrih nego loših. Koliko se u ovom trenutku mogu sjetiti, po meni je najlslabija bila ona sa Čelikom u Zenici, koja je završena 1:0. Puno se očekivalo a odmah na početku poraz, i možda ova sad sa Drinom u proljetnom dijelu BHT Premijer lige. Tu smo razočarali. S druge strane, teško se odlučiti za najbolju, jer ih je bilo mnogo, ali eto izdvajam uzvratnu utakmicu sa Željom u Kupu BiH.

U dosadašnjem dijelu takmičenja upisao si četiri žuta kartona, preferiraš li oštru igru?

- Pa iskreno i nisam neki “grubijan”. Nastojim igrati bez prekrašaja, ali kao odbrambeni igrač, mogao bi imati i koji karton više.

Koliko je bilo teško nametnuti se stručnom štabu pred premijerligaške utakmice?

- Nigdje se nije lako nametnuti, pa tako ni ovdje. Bio sam nepoznanica kada sam došao u Slobodu, ali mislim da sam se svojim zalaganjem nametnuo i izborio za svoje mjesto u ekipi.

Tuzlarije


Povreda je prepreka tvom eventualnom nastupu u drugoj finalnoj utakmici Kupa-a BiH i posljednjoj utakmici Premijer lige u Mostaru, koliko si uopćeno zadovoljan sezonom i onome što si pokazao na terenu?

- Da, nažalost povreda me udaljila u ova zadnja dva mjeseca od terena. Vraćao sam se i povređivao ponovo. Jednostavno je bio žestok tempo. No, kad sve zbrojim i sagledam, zadovoljan sam igrama u sezoni i pol koliko sam odigrao.

Nastupao si i za reprezentaciju Hrvatske i reprezentaciju Bosne i Hercegovine. Za reprezentaciju Hrvatske nastupao si za U – 16, U – 17 i U – 18, no šta je prevagnulo da zaigraš za reprezentaciju BiH U – 21?

- Jesam. Nastupao sam od najranijih selekcija Hrvatske, sa U – 17 selekcijom bio sam na Europskom prvenstvu, gdje smo završili na četvrtom mjestu na kraju. Odigrao sam još u U – 19 selekcijama Hrvatske, a iza toga sam dobio poziv od reprezentacije BiH U – 21. Vrlo rado sam se odazvao.

Krajem jula ističe ti ugovor sa FK Slobodom, namjeravaš li ostati na Tušnju, ili ćeš pak karijeru nastaviti u nekom od inostranih klubova?

- Nakon završetka sezone ću sa Upravom kluba sjesti i razgovarati o tome šta i kako dalje. Sada mogu samo reći da sam zadovoljan.

Tuzlarije


U Tuzli si već godinu i pol dana, kako ti se sviđa Tuzla i kako provodiš slobodno vrijeme?

- Tuzlu sam zavolio u vrlo kratkom vremenu. Nije mi trebala neka duža prilagodba, ljudi su susretljivi. Našao sam dobre prijatelje, skupio lijepa iskustva. Najviše vremena provodim sa Ivetićem i Kostićem u društvu. Kada stignemo izađemo. I da, u Tuzli sam probao najbolje ćevape do sada u ćevabdžinici “Zlaja”.

D.D.

Priredio(la): RTV Slon