TUZLANSKI DOSJE

13.05.2016.
Transparenti na Brčanskoj Malti:
Sve je spremno za obilježavanje 15. maja
Sve je spremno za obilježavanje 15. maja - Dana odbrane Tuzle. Koordinacija boračkih organizacija Grada Tuzla tim povodom organizuje niz aktivnosti, koje imaju za cilj da se javnosti ukaže na značaj ovog datuma.

Tuzlarije


Na raskrsnici Brčanska Malta, mjestu gdje je 15. maja 1992. godine odbranjena Tuzla od agresora, danas je postavljen transparent sa natpisom "15. maj Dan odbrane Tuzle". Na samoj raskrsnici i još nekoliko lokacija u gradu također su postavljeni i bilbordi sa istim natpisom, kako bi građane Tuzle, ali i sve ostale goste podsjetili na jedan od značajnijih datuma u novoj historiji Tuzle.Građani koji su se zadesili na ovom mjestu pozdravljali su pripadnike "Manevarca" i tuzlanske vatrogasce i svi se slažu u jednom da se 15. maj treba obilježavati na veličanstven način i da se nikada ne zaborave branioci našeg grada.

Tuzlarije


Tuzlarije


Tuzlarije


Tuzlarije


Tuzlarije


Tuzlarije


Tuzlarije


Tuzlarije


Cjelodnevna manifestacija obiježavanja 15. maja počinje u nedjelju 15. maja na Brčanskoj Malti u 12 sati.

Od 13. do 15.maja bit će održan Malonogometni turnir „15.maj“, na pomoćnom stadionu Tušanj, a 14.maja takmičenje u sportskom ribolovu na jezeru Modrac.

Programom je predviđeno da se 14. maja održi Okrugli sto na temu „ Značaj 15. maja- Dana odbrane Tuzle“, koji će biti održan u Galeriji Ismet Mujezinović s početkom u 11:00 sati.

15. maja u 12:30 sati bit će odata počast šehidima i poginulim borcima na spomen obilježju na Brčanskoj Malti te će biti položeno cvijeće u 14:00 sati na Spomen obilježjima na Slanoj Banji.

Ceremonijalna povorka bivših pripadnika Armije R BiH, MUP-a i građana Tuzle planirana je za 15.maj od 13:00 do 14:00 sati na lokaciji Brčanska Malta - Slana Banja.

U 15:00 sati u kongresnoj sali hotela „ Mellain“ bit će upriličena Svečana sjednica Gradskog vijeća, nakon čega će biti upriličeno druženje pripadnika boračke populacije na Panonici.
- Pozivamo sve građane Tuzle da zajedno sa porodicama i prijateljima, u čast odbrane našeg voljenog grada, dođu na Bračansku Maltu u nedjelju u 12 časova i time uveličaju ovu svečanost - navode iz Koordinacije boračkih organizacija Grada Tuzla.

S.P.

Priredio(la):