TUZLANSKI DOSJE

14.05.2016.
Javna akcija za građane u povodu Euromelanoma 2016.

Povodom kampanje “Euromelanoma 2016.” u holu tržnog centra Omega održana je javna akcija kroz koju su građani imali priliku informisati se o raku kože, o znacima i simptomima na koje je potrebno obratiti pažnju, te upoznati se sa aktivnostima koje je potrebno poduzeti kod sumnje na promjene na mladežima. Kampanja za prevenciju karcinoma kože ove godine se obilježava pod motom “Sunce je svugdje oko Vas, a ne samo na plaži”.

Tuzlarije


Cilj kampanje je podizanje svijesti o raku kože, kako bi pacijenti na vrijeme i u što ranijem stadiju prepoznali sumnjive promjene na koži. Kampanja za prevenciju raka kože pokrenuta je u Belgiji 1999 godine i proširila se na 29 zemalja svijeta, a Bosna i Hercegovina je od 2011. godine aktivna članica Euromelanoma.

Prema riječima prim. dr. Selme Kamberović, dermatologa Klinike za kožne bolesti UKC Tuzla, prekomjerno izlaganje ultravioletnim zracima nosi opasnost od sve češćeg nastanka epitelnih karcinoma kože i malignog melanoma. Prevencija se sastoji kako u zaštiti od UV zraka, tako i u obavještavanju šire javnosti o opasnostima nepromišljenog izlaganja UV zracima.

Akcija za građane će se održati i sutra, u subotu, 14. maja 2016. godine u holu TC Omega u vremenskom periodu od 11:00 do 13:00 sati.

Priredio(la): UKC Tuzla