TUZLANSKI DOSJE

15.05.2016.
Tuzlaci obilježili godišnjicu odbrane grada
Polaganjem cvijeća i vijenaca te odavanjem počasti poginulim braniteljima BiH i Tuzle na spomen-obilježju u tuzlanskom naselju Brčanska Malta, danas je obilježen 15. maj, Dan odbrane Tuzle.

Tuzlarije


Tuzlarije


Cvijeće su položili predstavnici izvršne i zakonodavne vlasti Tuzlanskog kantona, Grada Tuzla, predstavnici Koordinacije boračkih udruženja Tuzlanskog kantona, Udruženje boraca Crni Labudovi, "Zelene beretke" iz Sarajeva, porodice poginulih šehida i boraca, te brojni građani.

Prije dvadeset četiri godine tuzlanski policajci suprostavili su se agresorskoj vojsci i odbranili Tuzlu od događaja kakvi su zadesili Podrinje u tom periodu. Toga dana branilo se pravo na život i slobodu.

Bivši načelnik stanice Javne bezbjednosti Tuzla Meša Bajrić smatra da se moraju napraviti svi neophodni koraci kako bi se svi susreli sa prošlošću.

"Ovdje se ljudi nisu dijelili na etničkom principu, bili su u jednom stroju i branili su pravo na život. To je nešto što je rijetkost u BiH. Grehota je to što se ljaga na Tuzlu već 24 godine taloži. Javnost mora da predoči Beogradu, ali i svim ostalim centrima moći, da u Tuzli nema odgovornosti za 15. maj 1992. godine. Dvije istine se ne mogu više održati. Krajnje je vrijeme da se laž skine i da dolazi do pomirenja između građana zbog svjetlije budućnosti", dodaje Bajrić.

Mirza Ahmić, predsjednik demobilisanih boraca Grada Tuzla je rekao da je 15. maj jedan od najznačajnih dana u novijoj historiji Tuzle, ali i Bosne i Hercegovine.

- Petnaesti maj je promjenio tok agresije i rata koji se vodio protiv Bosne i Hercegovine. Svi znamo da je u to vrijeme stvorena najveća slobodna teritorija, potom smo uspjeli da prihvatimo na hiljade izbjeglica iz Zvornika, Bratunca, Srebrenice... i izbjegli smo scenario koji se prije toga desio u podrinjskim opštinama. Na taj način je omogućeno da se stvori Drugi korpus, Tuzlanski kanton, te povezivanje sa drugim slobodnim teritorijama. Iz svih nabrojanih činjenica, mi smatramo da je 15. maj od velike važnosti za sve nas - kazao je Ahmić.

Tuzlarije


Bivši borac i dobitnik Zlatnog Ljiljana Edin Haračić Klej smatra da je ove godine obilježavanje 15. maja od posebnog značaja za Tuzlu.

Tuzlarije


- Poseban je iz razloga što je Apelacioni sud u Beogradu ove godine oslobodio Iliju Jurišića, bivšeg tuzlanskog policajca. Dakle, i sa aspekta suda je dokazano da nema krivice sa naše strane. Obaveza svih pripadnika Armije RBiH i učesnika bitke na Brčanskoj Malti je da podsjećamo javnost na časnu odbranu Tuzle od agresora. Svaki pripadnik armije može biti ponosan, kao i svi građani ove zemlje, posebno Tuzlaci - istakao je Haračić.

Selim Bešlagić, ratni načelnik Tuzle kaže da Tužilaštvo BiH slučaj Brčanska Malta treba završiti u dva pravca.

- Prvi je definitivno da kaže da li ima optužnica za one koji su preostali iz optužnice iz Beograda, a to su Meša Bajrić i Selim Bešlagić. Drugo je da oni moraju naći ko je kriv za ovo što se desilo u Tuzli, a to se odnosi na tužbu koja je podignuta protiv Mileta Dubajića kao glavnog organizatora, ja bih rekao, jedne kolone koja je haotično izlazila iz grada. Kada se dokaže i pokaže ta činjenica mislim da možemo krenuti u pomirenje, kazao je Bešlagić.

Obilježavanju Dana odbrane Tuzle prisustvovao je i Salko Bukvarević, federalni ministar za pitanja boraca i invalida odbrambeno-oslobodilačkog rata, koji je tom prilikom istakao da se svake godine u mjesecu maju prisjećamo bitaka za odbranu gradova i svih građana BiH.

Nakon polaganja cvijeća uslijedila je ceremonijalna povorka bivših boraca i građana Tuzle.Tuzlarije


Tuzlarije


Tuzlarije


Tuzlarije


Tuzlarije


Tuzlarije


Tuzlarije


Tuzlarije


Tuzlarije


Tuzlarije


Tuzlarije

Tuzlarije


Tuzlarije


Tuzlarije


Tuzlarije


Tuzlarije


Tuzlarije


Tuzlarije


Tuzlarije


Tuzlarije

Tuzlarije


Tuzlarije

Tuzlarije


S.P.

Priredio(la):