TUZLANSKI DOSJE

15.05.2016.
Održana promocija zbornika radova:
˝Kulturno-historijsko i prirodno naslijeđe općine Lukavac˝
U organizaciji Javne biblioteke Lukavac i Zavoda za zaštitu i korištenje kulturno-historijskog i prirodnog naslijeđa TK, u prostorijama biblioteke upriličena je promocija zbornika radova "Kulturno-historijsko i prirodno naslijeđe općine Lukavac".

Tuzlarije


U zborniku se na 683 stranice nalazi 37 autorskih i koautorskih radova o prošlosti, kulturno-historijskom, arheološkom, spomenickom, etnoloskom nematerijalnom i prirodnom naslijeđu, o književnosti, jeziku, znamenitim ličnostima, a sve sa područja općine Lukavac.

Prisutnima se ispred organizatora prvo obratila profesorica Nihada Fajić, direktorica Javne biblioteke Lukavac, a zatim u ime pokrovitelja Općine Lukavac Dzevad Mujkić, načelnik Općine. Potom je uslijedilo obraćanje Benjamina Bajrektarevica, direktora Zavoda iz Tuzle.

Svi su naglasili da je u pitanju veliki projekat za općinu Lukavac, ali i nauku i kulturu uopće.

Potom je uslijedio centralni dio promocije, izlaganje promotora.

Prvo se obratio mr. Semir Hadžimusić, član redakcije i jedan od urednika zbornika, koji je istakao da je od 1978. godine kada je uradena fotomonografija Lukavca, koja nije naučno djelo, ovo prvi put da se na što sveobuhvatniji način opiše prošlost i naslijeđe općine Lukavac. Dalje je uslijedilo izlaganje prof.dr. emeritusa Saliha Kulenovića, recenzenta zbornika radova i pozbatog stručnjaka u oblasti kulturne baštine. Potom su svoj doprinos promociji dali mr.sc. Rusmir Djedović, autor i koautor radova u zborniku i čovjek koji je od početka uključen u pripreme ovog projekta. Nakon toga, obratio se i drugi recenzent, naš uvaženi prof.dr. Edhem Muftić, također jedan od autora i sudionika naucne konferencije. O oblasti prirodnog naslijeđa i radova u zborniku koji se tiču istog govorio je mr.sc. Kasim Memić, muzejski kustos.

Tuzlarije


Tuzlarije


Iz opravdanih razloga promociji zbornika nije prisustvovao prof dr. Mirsad Kunić, jedan od urednika zbornika, koji je dao veliki doprinos u svim fazama pripreme naučne konferencije i oblikovanja zbornika.

Na kraju se obratio i jedan od autora priloga, mr.sc. Munib Efendić koji je iskazao svoje zadovoljstvo urađenim projektom, ali i njegovu važnost za buduće generacije, učenike i studente koji se zanimaju za naslijeđe Lukavca.

Poslije promocije uslijedila je podjela zbornika ucesnicima naucne konferencije i gostima promocije, te dalje zajedničko druženje.

Priredio(la):