TUZLANSKI DOSJE

15.05.2016.
Svečana akademija Gradskog vijeća Tuzla
Imamović: ˝Tuzla je čistog obraza izašla iz rata˝
Tuzlarije


U povodu obilježavanje 24. godišnjice odbrane Tuzle od napada pripadnika Vojske Jugoslavije i Vojske Srpske Republike, u Kongresnoj sali hotela "Mellain" održana je Svečana akademija Gradskog vijeća Tuzla.

Tuzlarije


Obilježavanjem današnjeg dana s poštovanjem se sjećamo svih bh. branilaca, posebno onih koji su dali svoje živote. Minutom šutnje, Fatihom i molitvom ukazano je poštovanje poginulim braniteljima, civilnim žrtvama, kao i braniocima koji su proteklih godina preminuli.

Tuzlarije


Današnjoj akademiji uz gradonačelnika, predsjednika Gradskog vijeća i vijećnike, prisustvovao je i ministar za pitanja boraca i invalida odbrambeno - oslobodilačkog rata u Vladi Federacije BiH, podpredsjednik Skupštine TK, ministar za boračka pitanja u Vladi TK, predstavnici Vlade TK i drugi zvaničnici.

Tuzlarije


Prigodnim riječima, čestitajući Dan odbrane Tuzle, prisutnima su se obratili federalni ministar Salko Bukvarević, te zamjenik predsjedavajućeg u Skupštini TK Slađan Ilić.

Tuzlarije


Nakon njihovog obraćanja govor je održao predsjednik Gradskog vijeća Tuzle Jozo Nišandžić, koji je podsjetio na početak rata i teška vremena u kojima je naša vlast, bez obzira na okolnosti, postupala po zakonu i Ustavu.

Tuzlarije


Svečani referat održao je i gradonačelnik Tuzle Jasmin Imamović ističući da je ponavljanje majka znanja i bez obzira koliko ih puta čuli, važne činjenice treba ponavljati, a značajne datume obilježavati. U svom govoru gradonačelnik je posebno istakao hrabrost naših manevaraca, koje je, kako kaže, gledao kada je mislio da će mu to biti zadnje što je vidio, a koji su u toku njegovog govora ustali i aplaudirali.

Tuzlarije


I predsjedavajući Vijeća Jozo Nišandžić i gradonačelnik Tuzle Jasmin Imamović, rekli su da razumiju bol svih koji žale za svojima, te su pozvali one koji su izgubili nekoga na Brčanskoj Malti da podrže optužnicu protiv Mileta Dubajića i da prestanu u žrtvi tražiti krivca. Kao odgovorni za zlodjela u minulom ratu spomenuti su osuđeni ratni zločinac Radovan Karadžić, te Ratko Mladić za koga se haška presuda čeka.

Tuzlarije


Govorom gradonačelnika, u kojem je naglasio da je Tuzla iz rata izašla čistog obraza, završena je svečana akademija posvećena Danu kada su pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova RBiH – Stanice javne bezbjednosti Tuzla, uspješno odbili napad na Tuzlu.

Tuzlarije


Današnju svečanost uljepšali su tuzlanski umjetnici djelima Franca Šuberta (Franz Schubert) i Luiđija Bokernija (Luigi Boccherin).

S.M.

Priredio(la):