TUZLANSKI DOSJE

15.05.2016.
Uspjeh novoosnovanog ženskog hora ˝Učo˝ – GKUD-a ˝Bosna˝
Tuzlarije


GKUD "Bosna"- ženski hor "Učo" iz Tuzle, pod dirigentskim vodstvom prof. Renate Bagarić, osvojio je srebrnu medalju na 15. Međunarodnom horskom festivalu "Majske muzičke svečanosti" u Bijeljini.

Tuzlarije


Tradicionalni horski festival održan je od 12. do 15. maja. Izvršni organizator festivala, Srpsko pjevačko društvo "Srbadija", svojim ugledom i uspješnim radom svake godine uspjeva okupiti renomirane horove i najuglednije dirigente iz svijeta horske muzike.

Tuzlarije


Na ovogodišnjem festivalu je učestvovalo 40-tak horskih ansambla iz Srbije, Bosne i Hercegovine i drugih zemalja u okruženju. Ocjenjivanje i vrednovanje takmičara je vršio internacionalni žiri sastavljen od 5 članova.

Tuzlarije


Poslije tri decenije nepostojanja hora u GKUD "Bosna", dirigent Renata Bagarić okupila je pjevače i osnovala ženski hor "Učo", i tako ponovno oživjela horsku sekciju društva. Ovu nagradu hor je osvojio nakon svega dva i pol mjeseca postojanja.

Tuzlarije


- Nastupili smo sa vrlo zahtjevnim kompozicijama i zadovoljni smo nagradom s obzirom na kratko vrijeme koje smo imali za pripreme. Sada nam slijedi nastup na Internacionalnom horskom šampionatu "LegeArtis", pa vremena za predah nema, riječi su mlade prof. Bagarić koja za ovaj ženski sastav ima velike planove.

Priredio(la):