TUZLANSKI DOSJE

16.05.2016.
Svečanom akademijom završena mektebska školska godina
U Bosanskom kulturnom centru Tuzla, u nedjelju je održana četvrta mektebska akademija na kojoj su učestvovali polaznici nastave sa područja Medžlisa Islamske zajednice Tuzla, čime je ujedno obilježen i kraj mektebske 2015./2016. godine.- Na prostoru Medžlisa Tuzla imamo 40 mekteba. U mektebima djecu prije svega učimo osnovima vjere, učenju Kur´ana, kao i o historiji naroda u Bosni i Hercegovini. Također, učimo ih toleranciji i suživotu. Kroz ovu manifestaciju mi zapravo želimo da se zahvalimo svoj djeci, kao i njihovim roditeljima, rekaoje Ahmed-ef. Huskanović, glavni imam MIZ-a Tuzla.

Tuzlarije


Mektebska akademija je počela učenjem odlomka iz Časne Knjige. U nastavku programa posjetioci su mogli poslušati recitale, učenje ilahija i kasida, i prikaz svega onoga što su djeca u mektebu naučila. U prisustvu velikog broja roditelja, predstavnika javnog i kulturnog života grada Tuzle, kazivali su svoju priču polaznici mekteba Medžlisa IZ Tuzla, priču o uspomenama na prve sure i dove koje su naučili u mektebskim odajama.

Predsjednik Medžlisa IZ-e Tuzla, prof. Hasan-ef. Spahić dodijelio je priznanja najboljim polaznicima vjerske pouke za osvojena mjesta na mektebskim takmičenjima iz kategorije kiraeta i općeg znanja. Kao dodatni motiv polaznicima mekteba ali i kao jedan od načina sjećanja na rahmetli Nurdina Gobeljića (učenika Behram-begove medrese koji je preselio), ustanovljena je Fondacija Nurdin ef.Gobeljić od strane njegovih roditelja, odakle se izdvajaju nagrade za najbolje polaznike mekteba, a koje se dodjeljuju na ovoj akademiji. Tako je bilo i sinoć kada je Memsudin-ef. Gobeljić najboljima uručio novčane nagrade. Srednjoškolci koji su bili najbolji na likovnom natječaju također su nagrađeni. Priznanja su uručena i imamima čiji su se polaznici mektebske nastave pokazali kao najbolji. Tako su nagrađeni imami iz Lipnice, Simin Han i džamije Kralj Abdullah.

Kiraet mlađi uzrast: 3. Maid Razić - dobrnja, 2. Amina Hadžimehmedović - džamija Krlaj Abdullah, 1. AhmedAvdibasic Slavinovići.

Kiraet stariji uzrast: 3. Muhamed Čirak - Kralj Abdullah, Malik Huremović Lipnica, 1. Selsebil Hasanbašić-Ševar Kiseljak.

Test općeg znanja: 3. Emir Hrbat, Simin Han, 2. Kerima Spahić i 1. Amina Spahić, obje Kralj Abdullah.

Akademija je realizirana u okviru obilježavanja Dana džamija, pa je tim povodom organizirana i izložba učeničkih radova u holu BKC-a.

Tuzlarije


Tuzlarije


Tuzlarije


Tuzlarije


Tuzlarije


Tuzlarije


Tuzlarije


Tuzlarije


Tuzlarije


Tuzlarije


Tuzlarije


Tuzlarije


Tuzlarije


Tuzlarije


Tuzlarije


Tuzlarije


Tuzlarije


Tuzlarije


Tuzlarije


Tuzlarije


Tuzlarije


Tuzlarije


Tuzlarije


Tuzlarije


S.P.

Priredio(la):