TUZLANSKI DOSJE

16.05.2016.
Simpozij o alergijskim bolestima
Alergije - trend sa kojim se tek treba izboriti


Porast alergijskih bolesti nije izražena samo u našoj zemlji nego je taj trend prisutan i u svijetu gdje svaki treći stanovnik ima jednu ili više alergijskih bolesti. Upravo tim trendom bavi se Simpozij „II majski alergološki dani“ u organizciji Klinike za plućne bolesti Univerzitetskog kliničkog centra Tuzla, Ljekarske komore Tuzlanskog kantona i Komore zdravstvenih tehničara Tuzlanskog kantona.

Tuzlarije


„Epidemiološka situacija u svijetu je identična onoj u našem kantonu i to najviše kod alimentarnih, kožnih, ali i respiratornih alergijskih bolesti. Alergijska astma i alergijski rinitis su najčešća oboljenja u svijetu i kod nas. Činjenica je da je dijagnostika danas poboljšana, što rezultira većim brojem registrovanih pacijenata, no ne treba zanemariti da živimo u zagađenom okolišu i jedemo nekvalitetnu hranu što dovodi do povećane prevalence. Hrana danas sadrži niž nezdravih supstanci, pojačivača okusa i konzervanasa koji stvaraju alimentarne, nutritivne, alergije naročito kod djece do dvije godine“, kazao je doc. dr. Suvad Dedić, načelnik Klinike za plućne bolesti.

Tuzlarije


Ovaj skup je jedinstven u regiji jer se zajedno sa doktorima primarne, sekundarne i tercijarne zdravstvene zaštite razmijenjuju iskustva i nova saznanja iz oblasti alergologije jer su alergije narastajući svjetski problem. Upravo stoga su se na ovom skup njime bavili pedijatri, alergolozi, dermatolozi, pulmolozi i specijalisti ORL i kožnih bolesti.

Tuzlarije


„S obzirom da je povećan procenat obolijevanja od težih alergijskih bolesti, a nisu rijetki ni smrtni ishodi, kao i enormna potrošnja nepotrebnih lijekova u liječenju alergija i, na kraju, nuspojava koje korištenje tih lijekova uzrokuje i dovodi do znatnog oštećenja respiratorne funkcije kod pacijenata ovaj skup ima veliki značaj. To treba posmatrati i na način da ovi pacijenti bilježe povećan broj dana na bolovanju i imaju evidentirane i određene stepene invalidnosti što prevazilazi samo zdravstvenu dimenziju problema“, navodi doc. dr. Dedić.
U okviru Simpozija organizovana je i Škola spirometrije gdje je tridesetak ljekara bilo upoznato sa dijagnostikom respiratornih oboljenja, najprije astmu.

Tuzlarije


Inače, Simpozij je akcentovao 14 tema u okviru dvije sesije, a prati alergijska oboljenja od pedijatrije do gerijatrije. Skup kojem su prisustvovali ljekari iz više zdravstvenih ustanova Bosne i Hercegovine otvorenim je proglasio premijer Tuzlanskog kantona Bego Gutić, a prisustvovao mu je i kantonalni ministar zdravstva te čelni ljudi uprave organizatora.

B.K.

Priredio(la):