TUZLANSKI DOSJE

16.05.2016.
Godišnjica formiranja Prve tuzlanske brigade
Prije 24 godine dobrovljci svih nacija i generacija stali su u odbranu Tuzle
Tuzlarije


Na današnji dan 16. maja 1992. godine osnovana je Prva tuzlanska slavna brigada koja je bila i prva formacijska brigada u Armiji Republike Bosne i Hercegovine. Nakon što je dan prije spriječen ulazak u grad kolone vojski Jugoslavije i Srpske Republike na Brčanskoj Malti, na poziv legitimnih organa vlasti u ranim jutarnjim satima na Paša Bunaru se okupilo više od 2000 dobrovoljaca

Odziv građana je bio velik ali nije bilo dovoljno naoružanja, rekli su između ostalog današnji govornici na obilježavanju godišnjice osnivanja ove brigade. Da je bilo više naoružanja mogle su biti formirane i dvije, tri brigade. Istog dana pripadnici brigade zauzeli su položaje, te 17. maja 1992. godine ušli u kasarnu "Husinske buna" i tu ostali u toku cijelog rata. Druga i Treća brigada su formirane kasnije, što je naravno olakšalo dejstvo Prve tuzlanske brigade.

Tuzlarije
Hazim Šadić


Tuzlarije
Jusuf Šećerbegović


Tuzlarije


Tuzlarije
Selim Bešlagić


Tuzlarije
Ekrem Šehović


Tuzlarije


Tuzlarije


Tuzlarije


Bitno je istaći da je sastav brigade u vrijeme osnivanja odražavao strukturu stanovništva, činili su ga 72% Bošnjaka, 18% Hrvata, 10% Srba i ostalih. Brigada je prošla borbeni put na Majevici, Brčkom, Gradačcu, Teočaku, Olovu, Kladnju, Sarajevu, Vozući i Ozrenu. Tuzlanske jedinice su sačuvale najveću slobodnu teritoriju i stvorile uslov za prihvat prognanog i raseljenog stanovništva.

U vrijeme najvećih sukoba ARBiH i HVO u BiH na drugim područjima, brigade je bila inicijator povelje o bratimljenju Prve tuzlanske brigade ARBIH i 115.brigade HVO Zrinjski, i ovim je potvrđena potreba zajedničke borbe protiv velikosrpskog agresora.

Kroz brigadu je prošlo preko 6000 evidentiranih boraca, zabilježeno je oko 1700 ranjavanja, 240 boraca je poginulo. Brigada je uživala ugled i povjerenje kod stanovništva koji su u sastavu brigade vidjeli garanciju svoje sigurnosti.

Danas je otkrivena i nova ploča, Jusuf Šećerbegović se zahvalio svima koji su pomagali naše brorce. Poznato je da su putevi bili zatvoreni, hrane je bilo sve manje, žene iz Tuzle su na same linije donosile hranu, pletene džempere, šalove, kape u nastojanju da bar malo olakšaju braniocima na borbenim položajima.

S obzirom da je riječ o prvoj vojnoj formaciji Armije Republike Bosne i Hercegovine, ovom datumu bi trebalo posvećivati veću pažnju.

S.M.

Priredio(la):