TUZLANSKI DOSJE

16.05.2016.
U Tuzli predstavljena knjiga hrvatskog pijaniste Jakše Zlatara
TuzlarijeU Srednjoj muzičkoj školi u Tuzli danas je predstavljena knjiga “Odabrana poglavlja iz metodike nastave klavira”, čiji je autor hrvatski pijanist Jakša Zlatar, profesor na Muzičkoj akademiji u Zagrebu.

Pijanist Zlatar ističe da ova knjiga predstavlja sažetak njegovih 35 godina rada na muzičkim akademijama u Zagrebu i Ljubljani te navodi da je knjiga podijeljena na tri poglavlja: Učenik, Nastava i Učitelj.

U knjizi su uglavnom iskazana najvažnija pitanja klavirske pedagogije, od upisa učenika u osnovnu školu, preko klavirskih početnika, načina vježbanja, opismenjavanja učenika do problema nastupa i motivacije učenika.

Autor dodaje da su u knjizi predstavljeni i način rada nastavnika u školi, kao i nastavni planovi i programi.

Zlatar je ovom prilikom zahvalio Srednjoj muzičkoj školi u Tuzli na pozivu, te podsjetio da je saradnja s ovom školom počela 1995. godine.

Knjiga je prvenstveno namijenjena nastavnicima i studentima klavira i drugih instrumenata, zatim pjevanja, ali i širem krugu čitatelja koje zanima umjetnička pedagogija.

Izdavač knjige je Jakša Zlatar uz suizdavača, zagrebačku Muzičku akademiju, a urednica knjige je Tamara Jurković- Sviben.

Priredio(la): Agencija Fena