TUZLANSKI DOSJE

16.05.2016.
Prisjećanje na herojski put Samostalnog odreda Gornja Tuzla
U prisustvu velikog broja građana, predstavnika boračkih udruženja te mnogobrojnih delegacija iz kulturnog i javnog života, u Gornjoj Tuzli je obilježena godišnjica formiranja "Samostalnog odreda Gornja Tuzla".

Tuzlarije


Odred je nastao iz jedinica Ratne policijske stanice, pripadnika Lovačke organizacije, članova Patriotske lige, MOS-a te dobrovoljaca. Iako slabo naoružani, ovi najhrabriji sinovi stali su u odbranu svojih domova i porodica. Realtivno „malo mjesto“, sa predratnih 4. 000 stanovnika je skupo platilo slobodu koju danas uživamo.

Nažalost, cijena odbrane Gornje Tuzle, Tuzle i BiH, su 43 poginula borca i šehida diljem ratišta, 40 civilnih žrtava rata, 65 ratnih vojnih invalida, oko 100 ranjenih civila koji su živjeli ovdje u ratnoj zoni i velika materijalna šteta.

Ima Gornja Tuzla i dva Zlatna ljiljana, Samira Kuranovića koji je poginuo na brdu „Hrastik“ iznad Gornje Tuzle i Meldina Hajdarevića koji je život izgubio na olovskom ratištu. Ima Gornja Tuzla i svoje žive svjedoke, komandante odreda, četa i jedinica poput Ćazima Mušanovića, Halida Ahmetaja, Ševala Kurtspahića, Jusufa Šećerbegovića, Hazima Hadžiabdića...

Ispred Doma kulture izvršeno je svečano postrojavanje pripadnika ove jedinice. Održana je i svečana akademija u sklopu koje je prikazan je dokumentarni film o "Samostalnom odredu Gornja Tuzla".

Tuzlarije


Tuzlarije


Tuzlarije


Tuzlarije


Tuzlarije


Tuzlarije


S.P.

Priredio(la):