TUZLANSKI DOSJE

17.05.2016.
Pismo čitateljke
Obraćanje trenutnim i potencijalno novim nosiocima vlasti u Gradu Tuzla
Tuzlarije


Cijenjeni trenutni i potencijalno novi nosioci vlasti u Gradu Tuzla,

Prije nekoliko dana je objavljena najnovija "Baza podataka o zagađenosti zraka u gradovima svijeta" Svjetske zdravstvene organizacije (WHO). Vijest o tome je prenijela organizacija Eko akcija, a možete je pročitati na linku: http://www.ekoakcija.com/content/baza-podataka-o-zagadenosti-zraka-u-gradovima-svijeta-who

Po prvi put, u ovu bazu podataka je uvrštena Tuzla, za koju je potvrđeno ono što smo već odavno slutili, i što treba da nas veoma zabrine: naš grad Tuzla je drugi najzagađeniji grad Evrope, nakon Tetova u Makedoniji.

Ono što zaslužuje još veću brigu jeste činjenica da podaci koji su korišteni za Tuzlu datiraju iz 2010. godine (vlasti BiH su propustili da dostave novije podatke), što znači da je stvarna situacija mnogo alarmantnija, jer svi znamo da je 2015. godina po pitanju aerozagađenja bila mnogo gora od 2010.

Takođe, ova baza samo mjeri zagađenje po osnovu emisije lebdećih čestica, ne uzimajući u obzir sumpordioksid koji se oslobađa spaljivanjem uglja. Tuzla je, za razliku od Sarajeva npr., karakteristična po tome što ima dvostruko nenormalno zagađenje - i jednom i drugom materijom, što dovodi do posebno pogubnih učinaka po zdravlje i život stanovnika Tuzle.

Dokazano je da aerozagađenje skraćuje život za nekoliko godina, a rizik za oboljenja disajnih puteva, kancerogena oboljenja, srčana oboljenja drastično raste, što se upravo dešava u Tuzli (vidi u tom smislu, npr., https://www.cin.ba/dozvola-za-prljavi-zrak/).

Gradonačelnik i gradski vijećnici su u odgovoru na iskazanu zabrinutost građana iskazali u posljednjim mjesecima (deklarativnu) podršku potrebi za unaprijeđenjem stanja.

Ono što nam sada treba jeste hitna, neodložna, potpuna posvećenost svih raspoloživih ljudskih i finansijskih resursa gradskih vlasti i administracije na poboljšanju situacije.

Za početak, odgovoran odnos lokalnih vlasti prema svom stanovništvu bi podrazumijevao prije svega saopštenje za javnost povodom objavljenih podataka i najavu mjera za hitno djelovanje.

Cijenjeni kandidati na razne funkcije u Gradu Tuzla, u predstojećim mjesecima želimo vidjeti izbornu kampanju koja će biti fokusirana prvenstveno na pitanje programa koji ćete provesti po pitanju smanjenja zagađenja ukoliko dođete na vlast.

Vjerujte da mnoge od nas to zanima više od (takođe poželjnih) ciljeva izgradnje infrastrukture i slično, a pogotovo više od međusobnih razmirica potencijalnih konkurenata u izbornom procesu. U idealnom slučaju, ti konkurenti bi se trebali ophoditi na odgovoran način prema svim biračima, prevazići međusobne razlike i ujediniti se oko cilja zaštite života i zdravlja građana Tuzle, pa samim tim i sopstvenih porodica i prijatelja.

Naravno da lokalni nivo trenutno ne može direktno uticati na Termoelektranu Tuzla (iako može nastojati da to učini). Ali može itekako smanjiti značajno zagađenje iz individualnih ložišta. Između ostalog:
- može koristiti namjenski cjelokupan iznos naknade od termoelektrane u svrhu toplifikacije objekata
- može dići kredit i toplificirati ključna naselja, uključujući ona u užem jezgru grada, a to su ona duž južne magistrale - Ši Selo, Kula, Mosnik, čiji dimnjaci zimi čine život u gradskoj jezgri nepodnošljivim, i ona oko Termoelektrane.
- može zabraniti loženje određenih vrsta energenata,
- može uvesti sistem stroge kontrole, uključujući kroz uspostavu inspekcije koja će se isključivo tome, predano posvetiti.

Naš trenutni gradnočalnik je u određenom trenutku putem zaduživanja odigrao ključnu ulogu u rješavanju velikog problema Tuzle - vodosnabdijevanje, i na tome je pridobio povjerenje građana, što se odrazilo i na lokalnim izborima. Sada nam je nezamislivo da nemamo taj komfor - imati stalno vodu u svojim kućama.

Pitanje zagađenja zraka još više zaslužuje takav vid odlučne akcije, jer ono prevazilazi pitanje komfora, nego se direktno tiče i našeg zdravlja i naših života. A šta to ima vrijednije od toga?

Nadam se da će se u predstojećim mjesecima pojaviti individue sa takvim odlučnim potezima i da ćemo nekada (uz istovremeno ispunjavanje predstojećih obaveza TE na smanjenju zagađenja) doći u situaciju da nam bude nezamislivo da smo zimske mjesece provodili na način kako smo ih proveli prošle zime.

Čekamo s nestrpljenjem vaše izborne programe i 02. oktobar 2016., godine, dan oslobođenja Tuzle i dan lokalnih izbora.

S poštovanjem,

Građani i građanke Tuzle

Priredio(la):