TUZLANSKI DOSJE

17.05.2016.
Servisne informacije
.... i malo tuzlarija
Tuzlarije


Protivprovalna vrata mi ne trebaju, da kojim slučajem ko provali trebalo bi mu odmah stravu saliti nakon što me vidi u kućnom izdanju po ovoj hladnoći. Već plaćam cijenu zezanja na račun muža i njegovih 5 banki i penzionera, pa prijeti da će me slikati u čemu spavam i pustiti sliku po društvenim mrežama. Posebno mu se sviđa vuneni šal koji stavim na glavu, prsluk "sirogojno" i vunene čarape do koljena. Tu su i jorgan i deka ali ne dam se ja smesti, neka me slika, neka priča ko šta hoće, samo da se nekako ugrijem.

Tuzlarije


Ima sunca danas ali čim zađe hladno je pa se nadam da su meteorolozi šta na fakultetu naučili i da dobro vide da dolazi toplije vrijeme.

Tuzlarije


Dok čekam da grane sunce razmišljam o moru. Nisam dugo bila u Makarskoj a i neću jer baš danas na sjednici njihove lokalne vlasti razmatraju da se ukine "rezervacija" mjesta na plaži peškirima. Kažu ako vide peškire samo će ih pokupiti i računati da su napušteni. Eto uz napuštenu djecu, kućne ljubimce, kuće, stanove imamo i napuštene peškire.

Tuzlarije


Obično bi neko od roditelja, često glava kuće, ujutro rezervisao mjesto na plaži, poredaju se peškiri, dušeci, šlaufovi da se nađe, pa kako se ko budi da ima mjesta, po jedno u hladu i na suncu za svakog člana porodice. Izađe se iz vode pa kad se osuši na sunčanom mjestu ide se u hlad da se jede i traže pare za sladoled.

Tuzlarije


"Rupa u zakonu" je da niko ne spominje deke na plaži. S njima se odmah dulum rezerviše, a pošto kad-tad dođe maca na vratanca, već vidim da ću ja, koja sam se smijala "razapetim tigrovima" na plaži, nabaviti dekicu za svaki slučaj ako ukinu peškire.

Tuzlarije


Od Dalmatinaca su gori Crnogorci, naravno oni uz more, jer kod njih nemaš gdje peškir ni staviti, same ležaljke koje nisu baš ni jeftine. Da se vratim malo Makarskoj, zadnji put kada sam bila iznad jedne plaže je pisalo "Ovdje se kupaju Tuzlaci” i stvarno, gdje god se okrenes čuješ "đe si šta ima", ono ko drago ti što nekog vidiš a onda se bar 20 peškira drži rastojanje da se ne gledamo u plažnom izdanju. Još je gore kad tek dođemo pa mi bijeli a oni pocrnili.

Do sunčanih dana puno pozdrava iz Sibira.

S.M.

Porodilište - u toku protekla 24 sata rođeno je 5 beba, 3 djevojčice i 2 dječaka

Hitna služba - u toku protekla 24 sata obavljeno je 190 intervencija

Vatrogasci - imali su 1 intervenciju

MUP TK - javni red i mir je narušen 4 puta, prijavljeno je 5 krivičnih djela, zabilježeno je 6 saobraćajnih nezgoda

U Poliklinici za transfuziologiju Univerzitetskog kliničkog centra Tuzla, 16.05.2016. godine krv je darovalo 19 davalaca.

Priredio(la):