TUZLANSKI DOSJE

17.05.2016.
Gutić: Osnova za raspodjelu javnih prihoda mora biti proizvodnja novih vrijednosti
Tuzlarije


Na današnjoj konferenciji za novinare premijer Tuzlanskog kantona je upitan da prokomentariše jučerašnju izjavu premijera Kantona Sarajevo Elmedina Konakovića da je „Sarajevski kanton motor i kičma svih privrednih procesa u BiH“.

„Izjava da je Sarajevski kanton motor i kičma svih privrednih procesa u BiH i da bi ukidanje pondera značilo udar na ekonomiju BiH, jer Sarajevski kanton navodno finansira i ostale kantone još je jedna u nizu promašenih „trica“ premijera Konakovića“, rekao je premijer Gutić.

Ukoliko analiziramo debalans pokrivenosti uvoza izvozom u Sarajevskom kantonu, može se vidjeti da taj negativan rezultat direktno utiče na ukupni debalans pokrivenosti uvoza izvozom u cijeloj FBiH. Trgovinski deficit FBiH u 2014.godini (još uvijek nisu dostupni zvanični rezultati za 2015.) iznosio je 4, 5 milijardi KM. Od toga 2, 5 milijardi je deficit ostvaren u Kantonu Sarajevo (55% ukupnog deficita u FBiH), a u istom vremenu Tuzlanski kanton je ostvario deficit u iznosu 200 miliona KM (10% sarajevskog deficita ili tek 4, 4% ukupnog deficita u FBiH). Iz zvaničnih podataka Vanjskotrgovinske komore BiH jasno je vidljivo da najbolji rezultat i najbolji stepen pokrivenosti imaju upravo Tuzlanski i Zeničko – dobojski kanton.

Gledajući Bosnu i Hercegovinu u cjelini, Tuzlanski kanton ima i najveći broj radnika uposlenih direktno u proizvodnji.

„Neka premijer Konaković navede broj radnih mjesta u direktnoj proizvodnji gdje se stvara nova vrijednost u Sarajevskom kantonu. To su direktna rada mjesta koja stvaraju novu vrijednost i koja plaćaju PDV iz kojeg se svi mi finansiramo. Prije nekoliko dana imali smo i izjavu koju je premijer Konaković, komentirao, a u vezi studije koja je naručena vezano za Zakon o pripadnosti javnih prihoda u FBiH i tada je kazano da je KS najveći izvoznik električne energije. Još jednom ga pozivam da kaže koji se ozbiljan privredni subjekt, koji se bavi privrednom proizvodnjom, nalazi u Kantonu Sarajevo. Nemojte računati javne institucije, BH Telecom, BH Poštu, Elektroprivredu BiH, te nerezidentne porezne obveznike. Proizvodnja novih vrijednosti, a ne usluge i administracija, moraju biti osnov za raspodjelu javnih prihoda“ rekao je premijer Gutić, dodajući da je Kanton Sarajevo je samo retorički podržavao i donošenje esencijalne liste i zaštitu domaćih proizvođača lijekova u Tuzlanskom kantonu, a konkretne aktivnosti, iako su bile obećavane, su nažalost izostale.

Priredio(la):