TUZLANSKI DOSJE

18.05.2016.
Dani keranja i čipkarstva 27. i 28. maja u Gračanici
Udruženje "Gračaničko keranje" i Opština Gračanica, u povodu obilježavanja 10. godišnjice rada Udruženja 27. i 28. maja organizuju manifestaciju "Međunarodni dani keranja i čipkarstva".

Tuzlarije


- Cilj ovog projekta je afirmisati i promovisati tradiciju Bosne i Hercegovine i zemalja regiona, kao i poboljšati i učvrstiti komunikacije među ženama različitih etničkih i religijskih skupina koje se bave izradom raznih vrsta keranja i čipke. Ova manifestacija će biti prilika da se razmijene znanja i iskustva iz ove oblasti, ali i lijepa prilika za pokretanje novih projekata međunarodne saradnje - kazala je za Tuzlarije Azemina Ahmedbegović, predsjednica Udruženja "Gračaničko keranje".Dodala je da Udruženje kroz ovaj projekat poseban akcenat želi staviti na prepoznavanje ručnog rada u međunarodnim krugovima.

- Čipka - kera je neprolazna umjetnička vrijednost u Bosni i Hercegovini. Prozračna, šupljikava, pomalo krhka tvorevina nazvana čipkom - kerom, proizvod je ženskih ruku na području opštine Gračanica. Tankom iglom i koncem u svakoj kukici, svakom keranom lančiću i motivu žene unose svoje emocije i razotkrivaju svoju maštu - pojašnjava Ahmedbegović.

Tuzlarije


Tuzlarije


Tuzlarije


Manifestacija "Međunarodni dani keranja i čipkarstva" će se realizovati kroz izložbe, razne radionice, kao i tematske konferencije. Okupit će stručnjake iz ove oblasti koji će doći iz Bosne i Hercegovine, Hrvatske, Srbije, Crne Gore, Makedonije i Turske.

S.P.

Priredio(la):