TUZLANSKI DOSJE

18.05.2016.
Monografija i izložba Muhameda Bajramovića u BKC-u Tuzla
U Bosanskom klunturnom centru Tuzla otvorena je retrospektivna izložba radova akademskog slikara Muhameda Bajramovića iz Zenice. U sklopu ovog događaja upriličena je i promocija monografije Bajramović o kojoj su govorili akademik Enver Madžić, prof. dr. Siniša Vidaković. Izložbu je otvorio gradonačelnik Tuzle Jasmin Imamović.

Tuzlarije


- Ja sam rođeni Zeničanin, ali kada je u pitaju likovna umjetnost spontano se desilo da sam više vezan za Tuzlu i građane ovog grada iz nekoliko razloga. Jedan od prvih i najznačajnijih razloga jeste što je moje stvaralaštvo dugo godina pratio vaš sugrađaninan Aleksandar Aco Adamović. Upravo dosta njegovih tekstova se nalazi u mojoj monografiji - kazao je Bajramović za Tuzlarije.

Kao drugi razlog navodi šesnaestogodišnje učestvovanje na Bijenalu umjetnosti koje uspješno ogranizuje Bosanski kulturni centar.

- Učestvujem kao izlagač, a nerijetko se desi da budem i član stručnog žirija. Do sada sam dva puta nagrađen na Bijenalu i te su mi nagrade itekako značajne. Poslije tolikih susretanja sa građanima Tuzle imam utisak da sam više vezan za njih nego za rođene Zeničane - ističe Bajramović.

Tuzlarije


Treći razlog je svakako samostalna izložba ovog autora.

- U pitanju je prva samostalna izložba koja je došla kao nagrada za osvajanje priznanja na Bijenalu umjetnosti. U međuvremenu je nastala i monografija pa sam odlučuo da sve to sklopim u jednu cjelinu i predstavim Tuzlacima. U pitanju je jedan mali retrospektivni opus mojih radova koji su nastajali tokom posljednjih nekoliko godina - kazao je Bajramović.

Posjetioci su vidjeli sjajnu izložbu djela ovog slikara, koja će sigurno ostaviti veliki trag u tuzlanskom i bh. kuturnom miljeu. Izložba ostaje otvorena do 29. maja.


Tuzlarije


Tuzlarije


Tuzlarije


Tuzlarije


Tuzlarije


Tuzlarije


Tuzlarije


Tuzlarije


Tuzlarije


Tuzlarije


Tuzlarije


S.P.

Priredio(la):