TUZLANSKI DOSJE

18.05.2016.
Nastavljeni radnički protesti pred pravosudnim institucijama TK
Tuzlarije


Radnički protesti i danas su nastavljeni pred pravosudnim institucijama u Tuzli. Okupljeni i dalje iskazuju nezadovoljstvo zbog inertnosti nadležnih o pitanju njihovih zahtjeva, te su pojedinci odlučili pomoć potražiti od Ustavnog suda BiH.

Radnička klasa Tuzlanskog kantona sve je više nezadovoljna, jer su otvoreni stečajni postupci u protekloj godini ugasili tri firme i preko hiljadu radnih mjesta. Riječ je o tuzlanskoj Aidi, Livnici čelika te Tvornici transportnih uređaja.

„Sad je na redu GIKIL, 1000 radnih mjesta, pomnoži to sa 4, to je 4000 novih ljudi bez egzistencije. Ova nesposobna vlast treba hitno da ode sa scene“, ističe Sakip Kopić, predsjednik Sindikata solidarnosti TK.

Agonija bivših radnika tuzlanske Aide i dalje traje. Riječ je o nedakašnjim radnicima koji su napustili fabriku, ali koji ne odustaju od svojih potraživanja o pitanju uvezivanja radnog staža, a koje Kantonalna vlada nije obuhvatila programom zbrinjavanja. Među njima je i Muriz Dedić, koji se bori za nešto više od 10 godina neuvezanog radnog staža.

„Najviše je apsurdno to što mi radnici koji smo izašli, najprije ja koji imam preko 40 godina radnog staža, nisam u mogućnosti da ostvarim penziju. Na osnovu diskriminacije mi smo izvršili tužbu na Ustavnom sudu, prema tadašnjem vlasniku zbog diskriminacije što nas nisu uvrstili“, rekao je Muriz Dedić bivši radnik Fabrike obuće Aida Tuzla.

„Mi smo našli Konvenciju o ljudskim pravima koju je potpisala BiH. Mi ćemo sada samo tužbama, već smo tri tužbe poslali. Sad će biti gore kada tužimo, nego što su tužili radnici iz javne uprave za kolektivne ugovore koja je bila milijarda“, rekao je Enes Tanović, potpredsjednik Sindikata solidarnosti TK-a.

Sidnikat solidarnosti sutra će se pridružiti boračkim protestima koji se organizuju širom Federacije, te pozivaju radnike, studente, penzionere da im se pridruže sutra u podne pred zgradom bivše fabrike Aide.

Priredio(la): FTV