TUZLANSKI DOSJE

18.05.2016.
Servisne informacije
.... i malo tuzlarija
Tuzlarije


U poređenju sa hrvatskim maturantima naši mi se čini mirni ili se opijaju i ludiraju gdje nisu svima na očima. U vrijeme kada se završava osnovna i srednja škola u Hrvatskoj se angažuje i veći broj zdravstvenih radnika po hitnim službama jer mladi dolaze "komirani" od alkohola. Posebno je problem sa onima koji završavaju osnovnu jer se mnogi prvi put susreću sa alkoholom i "lovačkim" pričama kako se dernečilo i o onima koji su baš mogli da "potegnu".

Tuzlarije


Kažu da mladi sve više i sve ranije piju, a koliko mogu čuti, u mnogim razvijenim zemljama vikendom se izlazi s ciljem da se napiju. Moram reći da mi je dosta neobično kad čujem da neka djevojka kaže "da mi se gdje napiti".

Tuzlarije


Nemam ništa protiv alkohola u funkciji umjerenog poboljšanja raspoloženja ali piti s ciljem da se napiješ mi je bez veze. Mogu razumjeti i potrebu da se u odrastanju eksperimentiše pa se poslije smire kada se uvjere da to nije baš onako kako im se činilo. Ima i onih štrebera koji se pomame pod stare dane.

Tuzlarije


Moguće je da su naši maturanti i prividno mirniji jer se ne organizuju zajednička okupljanja za sve maturante odjednom. Psihologija mase je čudna, u masi lakše popuštaju kočnice pa je i procentualni broj onih koji pretjeraju veći nego na manjim, pojedinačnim maturalnim ispraćajima i zabavama.

Tuzlarije


Zahuktava se priča o kandidatima za gradonačelnika na predstojećim lokalnim izborima. Zna se da je jedan od kandidata Jasmin Imamović (SDP), a spominje se i Zlatko Berbić (nezavisni), Bahrudin Hadžiefendić (SBB), Harun Avdagić (SDA) i Alen Gadžo (DF). Mišljenja sam da će vrlo izvjesno, možda ne tako ubjedljivo ali opet pobijediti Jasmin Imamović. Narod konta, neke zna, neke ne zna, neka im Imamović i nije više kao prije ali bar znaju šta mogu očekivati tako da će dosta njih glasati za Imamovića jer su za njega glasali i ranije, a ostali glasovi će se rasporediti na druge kandidate. Svako novo ime u suštini povećava Imamovićeve šanse. Zagrebački gradonačelnik Milan Bandić i Imamović su dosta slični, na sličan način dobijaju izbore, a naš svijet ne voli promjene, talasanje, narod već treću deceniju se za sve nivoe vlasti radije glasa za lošijeg nego za novog.

Pozdrav

S.M.

Porodilište - u toku protekla 24 sata rođeno je 13 beba, 5 djevojčica i 8 dječaka

Hitna služba - u toku protekla 24 sata obavljeno je 207 intervencija

Vatrogasci - imali su 3 intervencije

MUP TK - javni red i mir je narušen 3 puta, prijavljeno je 5 krivičnih djela, zabilježeno je 7 saobraćajnih nezgoda

U Poliklinici za transfuziologiju Univerzitetskog kliničkog centra Tuzla, 18.05.2016. godine krv je darovalo 20 davalaca.

Priredio(la):