TUZLANSKI DOSJE

19.05.2016.
Bivši borci protestnim okupljanjem blokirali petlju Šićki Brod
Pripadnici boračkih udruženja s područja Tuzlanskog kantona današnjim protestnim okupljanjem daju podršku borcima iz cijele BiH koji traže od Vlade FBiH da usvoji rezoluciju u kojoj zahtijevaju jedinstven registar boraca, jedno boračko udruženje i borački dodatak.

Tuzlarije


Bivši borci iz Živinica, Lukavca, Tuzle, Teočaka, Gračanice i Kalesije su okupljanjem blokirali put na petlji Šićki Brod u oba pravca, a saobraćaj se trenutno usmjerava preko naselja Lipnica.

Eniz Paščaninović, predsjednik Udruženja zaboravljeni branitelji i borci iz Živinica, koji je ujedno i potpisnik rezolucije za TK, izjavio je za Fenu da su demobilizirani borci danas blokirali put, jer se nadležna vlast oglušila na njihove zahtjeve koje su iznijeli nedavno na protestima u Sarajevu, a odnose se na usvajanje rezolucije.

Mi zahtijevamo da se uvede borački dodatak za sve nezaposlene demobilzirane borce, da se uvede jedinstveni registar da se ne bi manipuliralo ciframa, koliko je zapravo branitelja učestvovalo u odbrani države BiH, te da se vrati čast borcima, koji su poniženi, izjavio je Paščaninović.

Dodao je da rezolucija ima sedam tačaka, ali osim spomenutih, jedan od njihovih osnovnih zahtjeva jeste da se ukine finansiranje temeljnih boračkih udruženja, jer ih, kako kaže ima oko 1.600, što predstavlja veliki finansijski trošak za državu, te da se oformi jedno boračko udruženje.

Po njegovim riječima zaključak bivših boraca je da ostaju na protestima, dok se ne usvoji rezolucija.

Priredio(la): Agencija Fena