TUZLANSKI DOSJE

19.05.2016.
Velika svečanost u Koraju:
Atik džamija slavi 500. rođendan
Četvrtog juna u mjestu Koraj biće upriličeno obilježavanje 500. godišnjice postojanja Atik džamije. Za Koraj, ali i cijelu Islamsku zajednicu ovo je veliki događaj koji će se obilježiti kroz razne aktivnosti.Prema nekim procjenama, Atik džamija u Koraju je četvrta po redu koja je izgrađena u Bosni i Hercegovini i datira još od 1516. godine, a kamen temeljac postavilo je Osmansko carstvo koje je, prema predaji, Koraju dalo ime. (Prema zapisima o Koraju "Vrijeme nezaborava" E. Čustović - kaže se da je Sultan Mehmed Fatih II dolazeći u Koraj sa obližnjeg brežuljka pogledao prema mjestu i uzviknuo " Ah, ovo je mjesto kao raj i tako nastade naziv Koraj) .

Tuzlarije


Ovaj rođendan korajske ljepotice uveličat će predstavnici Islamske zajednice u BiH, turski i malezijski ambasadori, a posebno raduje činjenica da će Koraj 4.juna posjetiti i hafiz Aziz Alili.

Također, ovaj će događaj biti poseban i zbog činjenice da se na isti dan planira puštanje u rad novog vodovoda za snadbijevanja MZ Koraj, koji je od velikog značaja za povratnike u ovaj kraj.

Tuzlarije


Tuzlarije


Uvertira za sve navedene događaje je promocija romana "Ako osvane sutra", autora Zijada Konjića, a održat će se 3. juna u večernjim satima u korajskom Domu kulture.

U mjesecu junu, Korajci će i ove, kao i prethodnih godina, prisjetiti se nemilog 15. juna 1992. godine koji je za Korajce ima poseban značaj. Naime, na taj dan, stigao je ultimatum od strane velikosrpskog agresora i svi stanovnici ovog područja su protjerani sa svojih ognjišta. Taj dan se obilježava kao početak agresije na ovom području.

U julu mjesecu Korajci će obilježiti još jedan značaj jubilej. Naime, svoj 90 rođendan proslavit će i nogometni klub Koraj, a ovu manifestaciju će uveličati FK Željezničar iz Sarajeva.

S.P.

Priredio(la):