TUZLANSKI DOSJE

19.05.2016.
Izložba u Arhivu TK:
˝Ostavine˝ ostavile trag u Tuzli
Arhiv Tuzlanskog kantona i Društvo arhivskih zaposlenika Tuzlanskog kantona priredili su izložbu Državnog arhiva iz Zagreba pod nazivom “Ostavine”, autorice Mirjane Gulić.

Tuzlarije


Uz direktora Arhiva Tuzlanskog kantona mr. Omera Zulića, govorili su ravnateljica Državnog arhiva u Zagrebu doc. dr. sc. Živana Heđbeli, autorica izložbe Mirjana Gulić, viša arhivistica i Eldina Čustović iz Ministarstva obrazovanja, nauke, kulture i sporta u Vladi TK. Izložbu je svečano otvorito generalni konzul Republike Hrvatske u Tuzli mr. sc. Ivan Bandić.

- Arhiv Tuzlanskog kantona i Državni arhiv iz Zagreba vež duži niz godina imaju dobru i uspješnu saradnju. Skupa radimo na planu realizacije određenih projekata, kao i na razmjeni sadržaja u oblasti kulturne, stručne i naučne oblasti. Ta saradnja je ozvaničena i potpisivanjem Protokola, a ova izložba je dokaz da smo nastavili konkretno da realizujemo naš dogovor - kazao je za Tuzlarije direktor Omer Zulić.

Govoreći o izloženim radovima, autorica Mirjana Gulić je naglasila da je na ovoj izložbi prezentirano arhivsko gradivo koje ilustrira ostavinski postupak u drugoj polovini 19. i prvoj polovini 20. stoljeća.

Tuzlarije


- Izloženo gradivo predočava svu raznolikost, bogatstvo i vrijednost relevantnog arhivskog gradiva; od najstarije oporuke pohranjene u Državnom arhivu u Zagrebu iz 1636., oporuke bana Josipa Jelačića iz 1857. preko nasljednih očitovanja pojedinaca i ustanova te osmrtnica. Dokumentima ostavinskih postupaka Kraljevskog sudbenoga stola u Zagrebu, nakon smrti dvoje poznatih Zagrepčana Klotilde Buratti rođene barunice Vraniczany–Dobrinović i Milana Lenucija, prikazani su postupak i vrste dokumenata koji se vode nakon smrti jedne osobe i tokom ostavinskog postupka, dodala je Gulić.

Svečanost otvaranja izložbe svojim muziciranjem upotpunila je Ena Imamović, učenica trećeg razreda Osnovne muzičke škole u Tuzli.Izložba ostaje otvorena do 16. juna.

Tuzlarije


Tuzlarije


Tuzlarije


Tuzlarije


Tuzlarije


Tuzlarije


Tuzlarije


Tuzlarije


Tuzlarije


Tuzlarije


Tuzlarije


Tuzlarije


S.P.

Priredio(la):