TUZLANSKI DOSJE

22.05.2016.
Gradonačelnik Tuzle susreo se savjetnikom predsjednika Republike Turske
Gradonačelnik Tuzle Jasmin Imamović susreo se danas, sa visokom delegacijom, Republike Turske, predvođenom savjetnikom predsjednika Republike Turske Recepa Tayyipa Erdogana i bivšim ministom kulture i turizma u Vladi Republike Turske Yalćin Topćuom. Pored gospodina Topćua, delegaciju su činili predstavnici Udruženja tursko-bosanskohercegovačkih privrednika, te predstavnici Ambasade Republike Turske u BiH i drugih organizacija.

Tuzlarije


Gradonačelnik Tuzle Jasmin Imamović, poželio je dobrodošlicu, naglasivši da su građani Turske i BiH, kulturološki vijekovima povezani, a jedna od najačih veza je Bosansko-turski rječnik, objavljen 1371. godine, autora Muhameda Hevai Uskufija, Tuzlaka, koji je živio i školovao se u Istanbulu. Pored toga, veže nas i Suleyman Fikri Erten, odnosno Imamović, otac arheologije i muzeologije u Antaliji, a čije je porijeklo također sa ovih prostora. Tokom sastanka, gradonačelnik Imamović je govorio o razvoju Tuzle, te predložio saradnju na zajedničkim projektima, prije svega iz oblasti poduzetništva, poljoprivrede i turizma, ali i iz oblasti očuvanja kulturno istorijskog naslijeđa.

Zahvaljujući se na riječima dobrodošlice, gospodin Yalćin Topću, je izjavio da visoka turska delegacija boravi u BiH sa ciljem jačanju veza između Bosne i Hercegovine i Turske na ekonomskom, obrazovnom, kulturnom, ali i drugim poljima. Istaknuvši da mu je poznato da je gradonačelnik Imamović dobar poznavalac istorije i kulture, ali i čovjek koji istovremeno poznaje i podržava moderne izazove i visoke tehnologije.

„Smatram da je bitno da prije svega kulturom povežemo naše dvije civilizacije jer će u tom slučaju i saradnja u oblastima ekonomije i privrede biti srčanija i iskrenija. Svakako moramo poboljšati trgovinsku razmjenu i ekonomske odnose i mi ćemo sigurno nastaviti saradnju na zajedničkim projektima“ izjavio je savjetnik predsjednika Republike Turske Recepa Tayyipa Erdogana, gospodin Yalćin Topću.

Na kraju sastanka gospodin Yalćin Topću, izrazio je punu podršku i poželio uspjeh, na predstojećim izborima, gradonačelniku Imamoviću, pozvavši ga da bude gost u kabinetu predsjednika Republike Turske. Gradonačelnik se zahvalio na posjeti i podršci, te u ime građana Tuzle, uputio pozdrave predsjedniku Republike Turske Recep Tayyip Erdoganu.

Priredio(la): Gradska uprava