TUZLANSKI DOSJE

10.04.2017.
Glas protiv nasilja:
Započela kampanja ˝Ljubav ne boli˝
Uličnom akcijom u centru grada i podjelom informativnih letaka o nasilju, danas je zvanično započela kampanja pod nazivom “Ljubav ne boli”, a koju realiziraju Udruženje Amica Educa Tuzla, Udruženje Mreža Žena policajaca i Koalicija za borbu protiv mržnje.

Građani Tuzle na Korzu su mogli pogledati papirne siluete ženskih tijela sa “porukama” sa kojima se mlade žene u svojim vezama suočavaju, koje se smatraju kao normalno i prihvatljivo ponašanje (i čak izraz ljubavi) a što se zapravo prepoznaje kao verbalno, psihičko, fizičko, ekonomsko, seksualno nasilje…

Tuzlarije


- Kampanju na ovaj način radimo iz razloga što želimo da privučemo pažnju. Poruke ispisane na panoima su zapravo poruke koje su upućuju žrtvama u nasilnim vezama, pogotovo kada su u pitanju mladi ljudi. Vrlo često mladi ovakve poruke prepoznaju kao strast i ljubav, a ne kao nasilje - kazala je Selma Mustačević, koordinatorica projekt u Amica Educa.

Istraživanje o rasprostranjenosti i karakteristikama nasilja nad ženama u BiH, Agencije za ravnopravnost spolova navodi da je 47, 2% žena iz uzorka u nekom trenutku života, nakon što su navršile 15 godina, bilo izloženo nekom obliku nasilja (ekonomskom, fizičkom, psihičkom ili seksualnom).

Bitno je znati ako se krivično djelo prijavi policiji putem telefona, policijski službenici će izaći na lice mjesta kako bi odvojili žrtvu od nasilnika ili u saradnji sa službama za socijalni rad obezbijedili žrvi smještaj u Sigurnu kuću.

- Tokom kampanje građanima, a i žrtvama, smo ponudili i jedan upitnik gdje su mogli da ponude odgovore na određena pitanja. Naišli smo na pozitivne reakcije pogotovo od osoba koje su žrtve nasilja. Većina se slaže u ocjeni da je potrebno da se ovakve poruke vide, da to mladi ljudi prepoznaju, da vide da se ne radi o porukama ljubavi nego da je potrebno odmah se odvojiti od takvog nasilnog partnera - kazala je Alma Kovačević, potpredsjednica Udruženja "Mreža žena policajaca".

U periodu 24. – 28. april 2017.g., predstavnica MUP-a TK / Udruženja Mreža žena policajaca i predstavnica Udruženja Amica Educa će održati informativno-edukativna predavanja učenicima 5 srednjih škola (dvije u Tuzli i po jedna škola u ostalim općinama) sa fokusom na prepoznavanje, prevenciju i suzbijanje različitih oblika nasilja.

Tuzlarije


Tuzlarije


Tuzlarije


Tuzlarije


Tuzlarije


Tuzlarije


Osim Tuzle, kampanja će biti realizovana u još tri opštine Tuzlanskog kantona i to: Lukavac; 13. april – Živinice i 14. april – Gradačac.

S.P.

Priredio(la):