TUZLANSKI DOSJE

12.04.2017.
Međunarodni dan djece ulice:
˝Danas je došlo naše vrijeme, hoćeš li stati uz mene?“
U okviru obilježavanja Međunarodnog dana djece ulice, novoosnovana Koalicija za borbu protiv mržnje iz Tuzle, uz podršku Misije OSCE-a u Bosni i Hercegovini, danas je na stadionu Telex organizirala turnir u košarci za mlade.

Tuzlarije


Međunarodni dan djece ulice, 12. april, obilježava se s ciljem podizanja svijesti i skretanja pažnje nadležnih institucija na problem djece uključene u život i rad na ulici, koja odrastaju bez odgovarajuće skrbi, uskraćena za osnovna ljudska prava i koja su često žrtve različitih oblika eksploatacije i nasilja. Ustanovljen je 2011. godine od strane Konzorcijuma za djecu, globalne međunarodne mreže posvećene ostvarivanju prava djece uključene u život i rad na ulici.

Udruženje "Zemlja djece“ trenutno ima 20 djece na dnevnoj osnovi kojima obezbjeđuje hranu, priprema za školu, pomaže u savladavanju gradiva i slično.

Najveći broj djece koja ovdje dolaze su djeca koja su žrtve, odnosno djeca koja su u riziku da postanu žrtve trgovine ljudima, djeca koja su u riziku da budu žrtve nasilja u porodici, djeca koja dolaze iz ugroženih porodica, ali i svi ostali tinejdžeri

- Nudimo zapravo preventivne usluge, rekreativne što podrazumijeva određen radionice o nasilju, trgovini ljudima, zdravstvene teme i tako dalje. Radimo i na terenskim lokacijama sa djecom koja su daleko i ne mogu doći u naš centar - kaže
Elma Devedžić, savjetnica za djecu, mlade i porodicu iz Udruženja "Zemlja djece“ Tuzla.

Kroz ovaj Centar godišnje prođe oko 500 mališana što dovoljno govori u kakvom stanju pojedina djeca žive i kako njihova prava nisu ispoštovana iako su zakonom zagarantovana.

Država je potpisala Konvenciju od dječijim pravima, a ne primjenjuje je, ističu iz ovog udruženja jer je sve više djece u socijalnoj potrebi. Iz lokalne zajednice smatraju da značajno pomažu ovoj kategoriji.

Gradonačelnik Tuzle Jasmin Imamović kazao je da je Grad Tuzla uložio sredstva i napravio ovaj objekat.

- Imamo snažnu socijalnu politiku. Očekujem da ona bude i humana - dodao je Imamović.

Jedan od učesnika današnjeg turnira bio je i David Altarac, učenik Elektrotehničke škole u Tuzli.

- Već neko vrijeme sam član Udruženja "Zemlja djece“. Pomoću nekih edukativnih radinica pokušavamo skrenuti pažnju ostalim mladima da pomažu djeci, te da razlikuju prosjačenje i iskorištavanje djece i mladih - kazao je Altarac.

Osnivanje Koalicije za borbu protiv mržnje podržao je i OSCE.

- OSCE misija pozdravlja aktivan angažman građanskog društva u Tuzli i njihovog doprinosa u izgradnji tolerantnijeg i inkluzivnije društva kao i zaštite ranjivih kategorija stanovništva - rekao je Karl Jorssen, šef Ureda misije OSCE u Tuzli.

Tuzlarije


Tuzlarije


Tuzlarije


Tuzlarije


Tuzlarije


Tuzlarije


Tuzlarije


Tuzlarije


Tuzlarije


Sa današnjeg skupa djeca su poslala poruku "Danas je došlo naše vrijeme. Hoćeš li stati uz mene?“

Inače, novoosnovana Koalicija za borbu protiv mržnje okuplja oko 20 nevladinih organizacija koje će se pridružiti mreži koalicija za borbu protiv mržnje koje djeluju širom Bosne i Hercegovine.

S.P.

Priredio(la):