TUZLANSKI DOSJE

13.04.2017.
Saradnja Vlade TK i Grada Tuzla
Izvjesna izgradnja fiskulturne sale u OŠ ˝Sjenjak˝

Tuzlarije


Vlada Tuzlanskog kantona će u saradnji sa Gradom Tuzla izgraditi savremenu fiskulturnu salu za potrebe OŠ „Sjenjak“ u Tuzli, dogovoreno je to na današnjem sastanku direktorice Škole Indire Lukavice, sa delegacijom Vlade TK koju je predvodio premijer Bego Gutić i gradonačelnikom Grada Tuzla Jasminom Imamovićem.

Vrijednost ovog projekta procjenjuje se na oko 470.000 KM. Kako je danas dogovoreno, Vlada će iz Budžeta TK za ovu godinu za izgradnju sale, u okviru Programa kapitalnih ulaganja, osigurati 150.000 KM, dok će Grad Tuzla izdvojiti 50.000. Ovi iznosi bit će dovoljni za početak radova, a naredne godine Vlada će osigurati dodatnih 170.000, a Grad 100.000 KM. Ovim je zaokružena kompletna finansijska konstrukcija kako bi oko 500 učenika ove škole, 12 godina nakon njene izgradnje dobili fiskulturnu salu za izvođenje nastave tjelesnog odgoja.

Tuzlarije


- Ovih dana Vlada Tuzlanskog kantona usvaja program kapitalnih investicija i u dogovoru sa ministrom Muratovićem smo odlučili da, nakon 12 godina od izgradnje školskog objekta, krenemo u projekat izgradnje fiskulturne sale, koja je neophodna ovoj školi, rekao je premijer Gutić i zahvalio se gradonačelniku Imamoviću koji je prihvatio inicijativu Vlade za učešće u izgradnji fiskulturne sale.

- I pored činjenice da je škola relativno nova i izuzetno dobro opremljena učilima ovdje još uvijek nedostaje fiskulturna sala kao osnov za izvođenje nastave tjelesnog odgoja. Kao ministru, drago mi je da je iniciran jedan ovakav sastanak i da postoji dobra volji svih učesnika da uskoro riješimo ovaj problem, rekao je ministar obrazovanja, nauke, kulture i sporta Zlatan Muratović.

Tuzlarije


Rješavanje ovog problema rad je i na prevenciji pojave bolesti koje nastaju kao rezultat smanjene fizičke aktivnosti kod djece, rekao je ministar zdravstva Bahrudin Hadžiefendić.

- Ovaj projekat je izuzetno važan segment za razvoj djece. Bilo je krajnje vrijeme da prekinemo praksu da djeca na časovima tjelesnog odgoja crtaju loptu, gol i koš, nego da konkretno zbog njihovog zdravlja i činjenice da djeca danas, zahvaljujući modernim tehnologijama, sve manje vremena provode u kretanju, stvorimo preduslove za pravilno izvođenje nastave tjelesnog odgoja, rekao je ministar Hadžiefendić, akcentirajući značaj ovog projekta za zdravlje djece.

Tuzlarije


Gradonačelnik Imamović se ovom prilikom zahvalio premijeru Gutiću za pokretanje ove inicijative i pokazanu dobru volju, te istakao da se radi o prvoj Vladi i prvom premijeru koji je imao sluha za realizaciju ovog projekta.

Priredio(la): Odjeljenje za informisanje Vlade TK