TUZLANSKI DOSJE

14.04.2017.
Fra Mario Divković:
Uskrs nosi poruku i nadu da je zajednički život moguć
Fra Mario Divković, gvardijan Franjevačkog samostana "Svetih apostola Petra i Pavla" u Tuzli, uputio je Uskrsnu poruku svim katoličkim vjernicima.

Tuzlarije


Uskrs je najveći blagdan kršćanstva, to je dan Uskrsnuća Isusa Krista. Dan na koji se slavi blagdan Uskrsnuća računa se 40 dana od Pepelnice, vrijeme koje se naziva Korizmom. Uskrs se slavi u nedjelju koja slijedi nakon prvog punog mjeseca poslije proljetne ravnodnevnice.

Globalna i lokalna tjeskoba postala je način života. Nasilne političke, nacionalne i jezičke podjele guraju zemlju i ljude u neizdrživo stanje otuđenosti od drugih.

- Isusova poruka praštanja, ljubavi i žrtvovanja, donosi istinski novu nadu. Nadu da čovjek nije izgubljen u suošavanju sa zlom ovog svijeta. Nadu da je moguće na sve negativ ne trendove koje su u našem društvu i državi, na isusvoim riječima i djelima, zbližavati pomirivati zavađene pojedince, narode i kolektive. Nadu da je u kolektivnoj šizofreniji naših nedogovornih političkih pojedinaca i stranaka, moguće uspostaviti Isusovu pravednost baziranu na ljubavi čovjeka prema čovjeku - kazao je Divković.

Dodao je da Uskrs nosi poruku i nadu da je zajednički život moguć bez obzira na sve protivne sile koje hoće čovjeka rastaviti i otuđiti od drugog čovjeka.

- Današnje ideologije čovjeka čine robom, a poruka koju Uskrs donosi je želja čovjeka da se izbavi iz mreže robovanaja i okrene prema novom pravcu i da promjeni perspektivu gledanja na žviot, zajednicu, državu, politiku, ekonomiju i pogled na svijet. Gvardijan Divković pozvao je Tuzlake, a i sve građane BiH da se okrenu jedni drugima. Kršćani naše zelje i našeg grada prvi su pozvani da u njihovom životu i djelovanju, nesebičnoj isusovskoj ljubavi, odogovrnosti, svi drugi prepoznaju uskrsovsku obnovljenu perspektivu koja može korak po korak preobraziti izobličene, nepravedne, socijalne i političke religijske zajednice. Uskrs i jest radikalna promjena svega. Promjena rezignacije u nadu, promjena besmisla u smisao.“- poručio je gvardijan Divković i pozvao svoje sugrađane da sa katolicima podijele radost Uskrsa u Gradu soli koji je poznat kao primjer multikulturnog suživota u BiH.

Tuzlarije


Uskrsna jaja (pisanice), uskrsni krijes i blagoslov jela dio su narodnih običaja vezanih uz ovaj najvažniji kršćanski blagdan.

S.P.

Priredio(la):