TUZLANSKI DOSJE

15.04.2017.
Za članove Instituta inžinjera elektrotehnike i elektronike (IEEE)
Održano predavanje na temu ˝Sigurnosna zaštita energetskih sistema˝

Tuzlarije


U petak 14. aprila 2017 godine, na Fakultetu elektrotehnike u Tuzli, održano je predavanje članova IEEE-a (Instituta inžinjera elektrotehnike i elektronike). Dugogodišnja članica IEEE Power & Energy Society (PES) i trenutna predsjednica IEEE sekcije BiH, Meliha Selak, održala je predavanje na temu “Sigurnosna zaštita energetskih sistema”.

Profesorica Meliha Selak je doktor nauka iz oblasti energetike i autorica mnogih naučno-istraživačkih radova. Živjela je u Vankuveru, Kanadi, gdje je provela dugi niz godina radeći na sistemima zaštite električnih mreža. Dobitnica je mnogih nagrada za doprinos u energetici i često drži gostujuća predavanja širom svijeta.

Uz profesoricu Melihu, predavanje je održao i Vedad Bečirović, predsjednik sekcije IEEE PES koji je kazao nešto više prisutnima o pogodnostima ove sekcije.

Prisutnima su se također obratile Dušanka Bošković i Selma Hanjalić, dugogodišnje članice IEEE-a u BiH koje su najviše uključene u rad sa studentima. Pored stručnog predavanja, prisutni su upoznati sa radom novosnovanog IEEE studentskog orgranka na Univerzitetu u Tuzli, te prednostima koje studenti članovi imaju.

- Ovo je jedinstvena prilika za studente tehničkih nauka da se bolje upoznaju sa stručnjacima iz raznih oblasti i time sebi olakšaju put u karijeri za koju su se odlučili. Naši članovi su već učestvovali na dva internacionalna događaja, a jedan tim članova je razvio prototip za svoj potencijalni proizvod. IEEE Student Branch Univerziteta u Tuzli planira iskoristit stečene kontakte, kako bi omogućili studentima razvoj na profesionalnom nivou. Pozivamo sve studente Univerziteta u Tuzli, prije svega tehničkih nauka, da se pridruže najvećem profesionalnom udruženju na svijetu, kako bi osvjetlili svoju budućnost i pomogli zajednici u kojoj žive, rekao je Haris Selmanović, predsjednik IEEE Student Branch-a u Tuzli.

Tuzlarije


IEEE (Institute of Electrical and Electronics Engineers) je najveće profesionalno udruženje inžinjera elektrotehnike osnovano 1963. godine sa sjedištem u New Yorku. Ima za cilj da promoviše primjenu i razvoj nove tehnologije za korist čovječanstva, kao i lakše povezivanje njenih članova u svrhu kooperacije.

IEEE je također zadužen za određivanje i regulaciju standarda, koji imaju za cilj lakše prilagođavanje novih tehnologija. IEEE ima više od 420 hiljada članova uključujući i studente preko 160 zemalja svijeta i igra veliku ulogu u razvoju studenata i mladih profesionalaca jer nudi priliku za umrežavanje, profesionalno usavršavanje i edukaciju.

Prošle godine je u Bosni i Hercegovini održan i prvi Kongres za studente i mlade profesionalce, na kojem je učestvovalo preko 70 mladih inžinjera iz BiH, kao i mnogi gosti iz zemalja regiona, Kanade, SAD-a, Australije, Austrije, Velike Britanije.

Studentski ogranci IEEE-a imaju za cilj organizovanje radionica i aktivnosti koje obuhvataju širok spektar koristi za društvo. Od profesionalnog usmjeravanja studenata do rada na rješenjima koje bi popravilo kvalitet života u zajednicama kojima živimo.


Amer Muratović

Priredio(la):