TUZLANSKI DOSJE

15.04.2017.
Nova ženska inicijativa ukazala na problem maloljetničkih trudnoća
Na Trgu slobode u Tuzli danas je realizirana ulična kampanja pod nazivom #PreranoJe koja ima za cilj skrenuti pažnju na maloljetničke trudnoće. Tom prilikom organizatorice akcije članice Udruženja Nova ženska inicijativa iz Tuzle građanima su podijelile propagandne letke sa porukama šta kao zajednica trebamo učiniti da spriječimo maloljetničke trudnoće.

Tuzlarije


- Procjenjuje se da je 3% od ukupne populacije već imalo maloljetničku trudnoću. Razlog tome je neinformisanost adolescentica o ranom stupanju u seksualne odnose, te posljedicama koje nose. Upravo zbog navedenog smo i pokrenule ove priču - kazala je Amela Hajva, predsjenica NŽI.

Tokom naredne sedmice biće organizovan i okrugli sto o istoj temi, na kojoj će učešće uzeti predstavnici Ministarstva zdravstva TK, Ministarstva obrazovanja TK, Zavoda za javno zdravstvo TK, te ginekolog i viša medicinska sestra Doma zdravlja u Tuzli.

Tuzlarije


Tuzlarije


Udruženje Nova ženska inicijativa kampanju realizuje u saradnji sa Fondacijom za osnaživanje žena BiH, a partneri su volonteri Asocijacije srednjoškolaca BiH, lokalni tim Tuzla a današnjoj aktivnosti pridružili su se i članovi Udruženja žena Romkinja Bolja budućnost Tuzla.

S.P.

Priredio(la):