TUZLANSKI DOSJE

15.04.2017.
Suze radosnice na licima maturanata:
Behram-begova medresa nam je bila putokaz kroz život

Behram-begova medresa u Tuzli, islamska srednja škola koja stoljećima djeluje na ovom području, svečanom akademijom u Bosanskom kulturnom centru danas je ispratila 341. generaciju učenika, njih ukupno 114.Ahmed-ef. Hatunić, direktor Medrese prilikom obraćanja prisutnima posebno je istaknuo lijepo ponašanje i odnos naspram izvršavanja učeničkih obaveza maturanata.

- Svojim predanim radom do posljednjeg dana školovanja učenici i učenice ove generacije maturanata potvrdili su naše vrijednosti: vjera u Boga, pouzdanje u Njega, vrijednosti porodice i međusobne ljubavi njenih članova, te vrijednosti čovjeka kao temeljne poluge uspjeha i neuspjeha, uspostovaljnja reda ili sijanja nereda na Zemlji. Naša poruka, upućena njima, jeste poruka nade, optimizma i dubokog vjerovanja u pozitivan i dobar ishod rada, truda i zalaganja što su poruke koje izviru iz čistih izvora naše vjere i ispravne tradicije - istakao je Hatunić.

Tuzlarije


Ovo je jedna iskra bisera koja će se nakon četiri godine školovanja rasuti širom svijeta i svijetliti svjetlom vjere, upornosti i morala, kazao je Mensur Husić, pomoćnik direktora za nastavu ove škole.

Naglasio je da ova generacija maturanata, kao i sve prethodne, ima svoje posebnosti. Istakli su se na mnogim takmičenjima općinskog, kantonalnog i federalnog nivoa. Također, značajne rezultate su ostvarivali i na takmičenjima medresa.

Svake godine Medresa bira učenika i učenicu generacije, a ove godine su to Amina Sinanović iz Kalesije i Abdulah Haušić iz Tešnja, koji su se najviše istakli u takmičenjima na kantonalnom nivou iz fizike i na takmičenjima medresa iz engleskog i arapskog jezika.

Tuzlarije


- Tokom četiri godine sam se trudila opravdati povjerenje koje mi je ukazano od profesora. Svoje obrazovanje sam najviše usmjerila ka debati i govorništvu i tu sam zajedno sa našim debatnim klubom učestvovala na raznim regionalnim i državnim takmičenjima. Zatim, obrazovanje sam umjerila na jezike i razne nastupe kroz recitatorsko-litararnu sekciju, a i kroz razne druge sekcije, kazala je Amina, dodajući da će joj školovanje u tuzlanskoj medresi biti najljepše sjećanje koje će nositi kroz život.

Učenik generacije hafiz Abdulah Haušić je kazao da Behram – begova medresa brine o svojim učenicima i njihovim afinitetima, te da im pomaže da ostvare svoje ciljeve.

Tuzlarije


- Prve tri godine svoga školovanja sam posvetio učenju hiza, časnog Kur´ana, što sam završio na kraju trećeg razreda. Hafiz sam postao sa 17 godina. U četvrtom razredu sam se posvetio engleskom i arapskom jeziku i učestvovao sam na mnogim takmičenjima, kazao je Abdulah, navodeći da će što se tiče studija, školovanje planira nastaviti na Fakultetu islamskih nauka.

Maturant Nedžad Mustafić iz Bratunca kazao je da je znanje koje je stekao u Medresi putokaz za cijeli život. On se, osim dobrog učenja, tokom školovanja pokazao i u horoskoj sekciji ove škole.

Tuzlarije


Generacija maturanata bogatim programo se predstavila prisutnima. Na svoj način maturanti su pokazali sve što su naučili u četiri godine školovanja – od umijeća vođenja programa, učenja ilahija i kasida, recitale, dramsku sekciju, pritom izazvaši emocije uz brojne aplauze.

Svečanosti su prisustvovali mnogobrojni gosti iz vjerskog, političkog i kulturnog života, te mnogobrojna rodbina maturanata i prijatelji koji su popunili kapacitet cijele dvorane.

Roditeljima, maturantima i kolektivu škole čestitao je i izaslanik reisu-l-uleme, direktor Uprave za administrativne i pravne poslove Rijesta IZ BiH muftija Ismail-ef. Smajlović.

Svečanoj akademiji prethodio je tradicionalni svečani defile maturanata ulicama Tuzle što je izazvalo divljenje građana Tuzle. Naša ekipa je sa zemlje i iz zraka napravila video kao poklon maturanatima, ali i da čitateljima dočaramo kako je to sve skupa izgledalo.

Pogledajte video...


Razrednici ovogodišnjih maturanata bili su: Jasmina Rahmanović, Merjem Modrić-Vildić, Edin Brigić i Ahmed Omerović, a odgajatelji Edina Tokić i Bekir Šabić.

Kažimo i to da je na osnovu vrednovanja koja sprovodi Pedagoški zavod TK, Behram-begova medresa u Tuzli u proteklih 13 godina devet puta zauzela prvo te tri puta drugo mjesto, zahvaljujući uspjesima koje postižu njeni učenici.

Tuzlarije

Tuzlarije

Tuzlarije

Tuzlarije

Tuzlarije

Tuzlarije

Tuzlarije

Tuzlarije

Tuzlarije

Tuzlarije

Tuzlarije

Tuzlarije

Tuzlarije

Tuzlarije

Tuzlarije

Tuzlarije

Tuzlarije

Tuzlarije

Tuzlarije

Tuzlarije

Tuzlarije

Tuzlarije

Tuzlarije

Tuzlarije

Tuzlarije

Tuzlarije

Tuzlarije

Tuzlarije


S.P.

Priredio(la):