TUZLANSKI DOSJE

18.04.2017.
Korak ka čistoj okolini:
U petak šesta volonterska akcija čišćenja ilegalnih deponija otpada

Tuzlarije


U ponedjeljak, 17.04.2017. godine, u prostorijama Bosanskog kulturnog centra u Tuzli, održana je konferencija za medije povodom najave terenske akcije "Let´s Do It – očistimo zemlju za 1 dan" koja će biti održana 21.04.2017. godine na teritoriji Grada Tuzla.

Projekat "Let´s Do It" u Bosni i Hercegovini je počeo 2012. godine i do sada je u volonterskim akcijama čišćenja ilegalnih deponija otpada i sadnje drveća učestvovalo 172.445 volontera, koji su očistili oko 13.000 tona otpada i zasadili 410.211 sadnica raznih vrsta drveća.

Grad Tuzla od samog početka uzima učešće u navedenim aktivnostima. Tako je u dosadašnjim akcijama sadnje drveća i čišćenja ilegalnih deponija otpada učestvovalo preko 4.680 volontera koji su zajedničkim snagama očistili preko 142 tone otpada i zasadili 5.800 sadnica drveća. Pored navedenog, u okviru ovog projekta djeluje i program ekoloških edukacija "Mala škola ekologije", u okviru čijih predavanja je do sada obuhvaćeno preko 10.000 tuzlanskih osnovnoškolaca i srednjoškolaca, ali i mališana predškolske dobi.

Tuzlarije


"Svjesni smo posljedica koje nastaju nakon nemarnog odlaganja otpada u prirodi i okolini. Akcija "Let´s Do It – očistimo zemlju za 1 dan" pružit će priliku svim građanima da se uključe u društveno koristan rad lokalne zajednice te da daju doprinos u našem konačnom cilju, a to je čista i zdrava okolina. Naši volonteri obavljaju posljednje pripreme pred veliku terensku akciju čišćenja ilegalnih deponija čime ćemo dokazati da je naša okolina i budućnost, naša briga.", izjavio je Amar Kavgić, izvršni koordinator projekta "Let´s Do It Tuzla".

Kompanija "Eko život" d.o.o. Tuzla, već treću godinu pruža neophodnu finansijsku i logističku podršku za realizaciju svih terenskih aktivnosti u okviru projekta "Let´ Do It", ali i programa ekoloških edukacija u obrazovnim ustanovama.

"Kompanija ´Eko život´ d.o.o. Tuzla je prije par dana proslavila treću godišnjicu uspješnog poslovanja i od samog početka smo prijatelji i sponzori akcije "Let´s Do It – očistimo zemlju za 1 dan". Podržavajući ovu akciju mi ističemo da je jedan od osnovnih ciljeva naše kompanije realizacija aktivnosti usmjerenih ka očuvanju i zaštiti okoliša. Priroda nas upozorava svakodnevno kroz klimatske promjene i krajnje je vrijeme za pravilno odlaganje otpada i recikliranje. Uvijek sa zadovoljstvom očekujemo akciju čišćenja ilegalnih deponija u kojoj ćemo i ličnim učešćem dati svoj doprinos. Pozivam sve društveno odgovorne kompanije da se pridruže ovom uspješnom timu i da budemo ujedinjeni u akciji za život u boji prirode.", izjavila je je Vedrana Biberović, predstavnica kompanije Eko život d.o.o. Tuzla.

Tuzlarije


Ovogodišnjom akcijom čišćenja ilegalnih deponija biti će obuhvaćene lokacije Ilinčice i Slane Banje, kao i tuzlanska naselja Slavinovići, Breške, Par Selo i Dragodol.

"U okviru "Let´s Do It" projekta u prethodnih pet godina urađene su sjajne stvari, međutim naš posao ni izbliza nije završen. Još uvijek postoji velika potreba za čišćenjem otpada sa ilegalnih deponija u šumama, na izletištima, ali nažalost i u našim urbanim sredinama. Akcija koju najavljujemo za Dan planete Zemlje je pripremljena sa velikim entuzijazmom mladih širom Bosne i Hercegovine. Koristim ovu priliku da pozovem građane da nam se pridruže i pomognu nam da očistimo zemlju za 1 dan. Jednostavno učinimo to – Let´s Do It!", rekao je Junuz Elkaz, koordinator "Let´s Do It" projekta u Bosni i Hercegovini.

Gradska uprava Tuzla prepoznaje važnost ovog projekta od samog početka te su pružili podršku i ovogodišnjoj akciji "Let´s Do It – očistimo zemlju za 1 dan".
"Svake godine do sada Grad je podržao navedene aktivnosti i tako će i ove godine dati svoj maksimalni doprinos da akcija čišćenja protekne u najboljem redu. Vidni rezultati su postignuti do sada i od ove akcije očekujemo pozitivne rezultate i nadamo se da će se kontinuiranim akcijama razviti ekološka svijest naših građana, posebno mladih te očekujemo veliki odziv učesnika", kazala je Alma Bubić, viši stručni saradnik za komunalnu higijenu pri Službi za komunalne poslove Grada Tuzle.

Akcija se ove godine provodi uz nesebičnu pomoć i podršku kompanije Eko život, Bingo City Centra, Grada Tuzla, NLB Banke, Fabrike cementa Lukavac, kao i Rudarskog instituta Tuzla.

Centralno okupljanje svih volontera u Tuzli biti će na platou kod Ismeta i Meše od 9h do 10h. Za sve volontere koji će uzeti učešće u akciji osigurane su vreće, rukavice i osvježenje.

Registracija volontera moguća je na letsdoit.ba/registracija, a više informacija dostupno je na Facebook Fan stranici facebook.com/letsdoit.tuzla.

Priredio(la):