TUZLANSKI DOSJE

24.04.2017.
Usvojen program manifestacije „Dani Hasana Kaimije 2017“

Kulturno-vjerska manifestacija „Dani Hasana Kaimije 2017“ će biti održana od 25. maja do 18. juna ove godine. Sadržaji bogatog kulturno-vjerskog programa održat će se u Zvorniku, Sapni, Tuzli i drugim gradovima.

Tim povodom, u ponedjeljak 24. maja održana je sjednica Organizacionog odbora kojom je predsjedavao muftija tuzlanski Vahid-ef. Fazlović.

Tuzlarije


Kulturno-vjerska manifestacija „Dani Hasana Kaimije“ ima veliki značaj ne samo za Zvornik i gradove u kojima se program održava nego i za cijelo Podrinje i sjeveroistočnu Bosnu. Naš motiv je još veći jer je ovo jedna od najznačajnijih kulturno-vjerskih manifestacija koje se skoro u cjelovitosti realiziraju među povratnicima, “ kazao je muftija Fazlović.

Na sjednici je usvojen program manifestacije, koji će ove godine biti obogaćen brojnim sadržajima kao što su predavanja, izložbe, promocije knjiga, književne večeri i svečanosti na kojima će biti dodjeljene nagrade.

Izuzetno vrijedni sadržaj koji će biti realizovani i ove godine su posjete književnika osnovnim školama i razgovor sa učenicima, kao i pjesničko veče na Kula Gradu na kojem se okupe pjesnici iz Bosne i Hercegovine ali i regiona.

S obzirom na to da se od 2011. godine Plaketa „Hasan Kaimija“ dodjeljuje bijenalno (jedne godine za najbolje objavljeno književno djelo, a slijedeće godine za najbolje objavljeno znanstveno djelo), ove godine će biti dodijeljena Plaketa “Hasan Kaimija” za najbolje djelo objavljeno u 2015. i 2016. godini iz humanističkih i društvenih znanosti.

U okviru manifestacije bit će dodijeljena i Povelja „Hasan Kaimija“ za životno djelo, kao i nagradne učenicima osnovnih i srednjih škola koji su pobijedili na konkursu objavljenom ovim povodom.

Ideja o manifestaciji posvećenoj liku i djelu Hasana Kaimije nastala je 2003. godine. Naš veliki pjesnik Hasan Kaimija se u drugoj polovini 17. stoljeća iz Sarajeva doselio u Zvornik, a svojim desetogodišnjim djelovanjem na tom području ostavio je dubok trag.

A.Đ.

Priredio(la):