TUZLANSKI DOSJE

29.04.2017.
Na Prirodno – matematičkom fakultetu Univerziteta u Tuzli
Održan Dan prirodnih nauka

Na Prirodno – matematičkom fakultetu Univerziteta u Tuzli u četvrtak je održan Dan prirodnih nauka. Bila je to prilika da se Fakultet predstavi učenicima završnih škola, da istakne svoje komparativne prednosti i bolje se pozicionira na tržištu visokog obrazovanja.

Tuzlarije


Nakon uvodnih obraćanja dekana Fakulteta Vedada Pašića, rektorice Univerziteta u Tuzli Zumrete Kušljugić i premijera Tuzlanskog kantona Bege Gutića, učenici i potencijalni studenti su u društvu svojih budućih profesora posjetili prostore Fakulteta, laboratorije i bliže se upoznali sa načinom studiranja na Prirodno – matematičkom fakultetu Univerziteta u Tuzli.

Tuzlarije


„Svjesni smo da većina mladih ljudi prilikom izbora fakulteta i svog budućeg zanimanja pomalo „bježi od matematike". Ovaj dan i ovaj fakultet su primjer da to tako ne treba da bude i da matematika, fizika, biologija, hemija i druge prirodne, fundamentalne nauke nisu bauk. To su nauke koje izučavaju i objašnjuju svijet i dešavanja koja nas okružuju, one su temelj, a bez dobrih stručnjaka, profesora, nastavnika tih temeljnih nauka bila bi upitna naša budućnost i napredak cijelog društva" rekao je premijer Gutić i izrazio očekivanje da Fakultet u narednom periodu intenzivira svoju saradnju sa drugim fakultetima Univerziteta u Tuzli.

Tuzlarije


„Iz te saradnje treba da proistekne fleksibilnost svakog od fakulteta pojedinačno, a time i Univerziteta u cjelini. Današnja kretanja u oblasti mašinstva sve više traže odgovore na pitanja fizičkih i hemijskih svojstava određenih materijala. Prilika je to da se Fakultet mašinstva i odsjeci za hemiju i fiziku jače vežu, te ponude možda i neka nova studijska usmjerenja. Klimatske promjene pred sve nas, stavljaju brojne izazove. Prilika je to i prostor da PMF i Odsjek geografije u okviru svojih programa ponude meteorologiju kao studijsko usmjerenje", rekao je premijer Gutić, te okupljenim budućim studentima uputio riječi ohrabrenja:

„Draga omladino, pred vama je ovih dana težak izbor. Izbor budućeg zanimanja i životnog usmjerenja. Nemojte da vaš životni put usmjeri vam „bijeg" od jednog ili dva predmeta. Uz malo truda, rada i dobrog vodstva sve je savladivo. Na ovom fakultetu imate izuzetne profesore, buduće mentore. Na vama je samo da pokažete dobru volju i interes i rezultati sigurno neće izostati", zaključio je premijer Gutić.

Priredio(la): Odjeljene za informisanje Vlade TK