TUZLANSKI DOSJE

29.04.2017.
Radionice za učenike OŠ ˝Bukinje˝
˝Želim da energija bude obnovljiva, a zrak čist˝

Gledano sa ekološkog aspekta ugalj je najopasniji izvor energije i pri sagorijevanju uglja koje se događa u TE Tuzla i u individualnim ložištima, produkti sagorijevanja odlaze u atmosferu i u vidu kiselih kiša koje dalje zagađuju tlo i zrak što ugrožava zdravlje građana.

Tuzlarije


Time se stvara začarani krug i povećan broj oboljenja respiratornih organa i karcinoma pluća, što je posebno izraženo i prisutno u MZ Bukinje. Kako bi skrenuli pažnju gradskih i kantonalnih vlasti, a i samih građana mjesne zajednice Bukinje na sve prisutniji problem zagađenja koji uzrokuje u najvećem stepenu termoelektrana, automobili i individualna ložišta jedan od načina je popularizacija i korištenje obnovljivih izvora energije, sunca, bioplina, biodizela, energije vode sa rijeka i rječica u našem okruženju.

Tuzlarije


Problem zagađenja zraka u Tuzli je svakim danom sve izraženiji i prisutniji i bez građanskog aktivizma i saradnje vlasti na gradskom i kantonalnom nivou i prave strategije za njegovo rješavanje bojimo se da sa ovakvim stavom i ponašanjem odgovornih subjekata ovaj hronični problem se neće ubrzo riješiti.

Tuzlarije


UG Ekosol iz Tuzle je osmislilo projekat "Želimo da energija bude obnovljiva, a zrak čist" u okviru kojeg su članovi udruženja u prostorijama OŠ Bukinje održali radionicu kojoj je prisustvovalo 26 učenika VII razreda ove škole. Tema radionice je bila problematika zagađenja zraka, uticaj na zdravlje učenika i obnovljivi izvori energije. Prezenteri na Radionici su bili članovi UG Ekosol iz Tuzle Haris Aličić i Amir Hadžić, profesor iz elektrotehničke škole Tuzla. Kroz vrlo uspješnu interakciju učenika i prezentera radionica je bila vrlo uspješna. Projekat je podržala Služba za ekonomski razvoj i poduzetništvo Grada Tuzla.

Priredio(la):