TUZLANSKI DOSJE

30.04.2017.
20 godina postojanja
KBS ˝Tuzla Sinbra˝ rezultati prvog kvartala


U 2017. godinu Uprava i stručni tim Kluba borilačkih sportova „Tuzla-Sinbra“ su ušli sa velikim očekivanjima. Prvi kvartal godine u kojoj ovaj veliki sportski kolektiv slavi 20 godina postojanja je u rezultatskom aspektu premašio sva očekivanja.

Tuzlarije


Tuzlarije


Nova godina je počela nastupom na velikom međunarodnom turniru, jednom od najjačih u ovom djelu Evrope „26. Grand prix Croatia“ u Samoboru na kojem je nastupilo 27 država i 1867 takmičara. Iako se radilo u prvom turniru u godini tuzlanski karataši su se našli na pobjedničkom postolju.

TuzlarijeAzra Bašić je u kategoriji borbe djevojke U-21 -61kg. osvojila prvo mjesto i zlatnu medalju, dok je Dina Mamhud u kategoriji borbe juniorke +59kg osvojila srebrenu medalju.

Nakon toga usljedili su tradicionalni izbori sportista Tuzle, Tuzlanskog kantona i Bosne i Hercegovine.

Prvi u nizu je bio i onaj najveći, 72. Izbor najuspješnijih sportista i sportskih ekipa Bosne i Hercegovine u organizaciji Sportskog saveza Bosne i Hercegovine koji se održao u Narodnom pozorištu u Sarajevu.

TuzlarijeNa ovoj dodjeli priznanja Dina Mahmud je porglašena za sportsku nadu Bosne i Hercegovine kao jedna od najperspektivnijih sportiskinja dok je Klubu borilačkih sportova Tuzla-Sinbra pripalo specijalno priznanje žirija.

Početak februara je bio rezervisan za Izbor najboljih sportista Tuzlanskog kantona koji se ove godine tradicionalno po 23. put održao u BKC-u u Tuzli.

Tuzlarije


Nagradu za najbolju sportiskinju Tuzlanskog kantona za 2017. godinu je dobila Neira Džafić članica KBS „Tuzla-Sinbra“.

Najbolja kadetkinja Tuzlanskog kantona za 2017. godinu je Dina Mahmud, dok je nagradu dobila i ekipa regija Tuzla za ostvaren rezultat na Evropskom prvenstvu regija u Turskoj a u čijem sastavu su bile Belma Omerović, Dina Mahmud, i Azra Bašić kao i trener Adi Selman.
Takmičarska sezona na reprezentativnom planu je počela sa Evropskim prvenstvom za kadete, juniore, i U-21 koje se održalo 17-19.2.2017. godine u glavnom gradu Bugarske, Sofiji.

U sastavu reprezentacije na ovom Evropskom prvenstvu su bile Azra Bašić u kateogirji borbe U-21 -61kg, i Belma Omerović u kategoriji borbe juniorke -59kg.

Ovogodišnji 18. TK-a Open je doživio svoj vrhunac 25.2.2017. godini.
Na najveći i najstariji karate turnir u Bosni i Hercegovini su došli karatisti iz 8 zemalja, a između ostalih u grad soli je doputovala i karate reprezentacija Turske.

TK-a Open je protekao u vrhunskoj organizaciji opravdaši epitet najkvalitetnijeg karate takmičenja a putem interneta i televizije je prenošen uživo.


TK-a Open je ujedno i najmasovniji sportski događaj koji je u ovoj godini održan u Tuzli.
Reprezentativne obaveze su nastavljene nastupom seniorske reprezentacije Bosne i Hercegovine na Balkanskom prvenstvu u Čačku.

Kao jedini seniorski reprezentativci iz Tuzle u sastavu reprezentacije Bosne i Hercegovine su nastupili Adi Selman u kategoriji borbe seniori -84kg, i Dajana Crnoglavac u kategoriji borbe seniorke -55kg.

Dajana Crnoglavac je u Čačku postala viceprvakinja Balkana i tako u Tuzlu donijela prvu seniorsku medalju u 2017. godini sa zvaničnih seniorskih reprezentativnih takmičenja.

Pored naprijed navedenih najvećih uspjeha u prvom kvartalu 2017. godine tuzlanski karatisti su nastupili na mnogobrojnih domaćim i međunarodnim turnirima poput onih u Aranđelovcu, Pljevljama, Banja Luci, Virovitici, Srebrenici.

Zabilježeni su nastupi na seniorskom i dječijem državnom prvenstvu Vogošći odnosno Palama, kao i prvom kolu kantonalne karate lige.

Ono što posebno raduje su rezultati i rad muške i ženske dječije (pionirske) selekcije KBS „Tuzla-Sinbra“, za koju se smatra da će u budućnosti uz odgovarajući rad i trud možda i nadmašiti rezultate starijih kolega.

Priredio(la):