TUZLANSKI DOSJE

01.05.2017.
Napustio nas poznati Tuzlak:
U 70. godini umro Nihad Buljugić

Nakon duge i teške bolesti večeras je u Tuzli u 70. godini života umro Nihad Buljugić, poznati tuzlanski karikaturista.

Tuzlarije


Odrastajući pored stadiona Jedinstvo, samo djetinjstvo mu je bilo vezano za fudbal. Učestvovao je u Radničkim sportskim igrama te je važio za jednog od najboljih fudbalera o čijim se bravurama i dan-danas priča u našem gradu.

Svoje karikature objavljivao je u „PTK listu“, zatim u u tešanjskom humorističkom listu "Bockalo" u kojem je dobio i nagradu za karikaturu "Tako ti je mala moja kad ljubi Bosanac", kao i u beogradskom listu "Jež" te na festivalu karikature u Bugarskoj. Sarađivao je i s listovima „Sodaso“ i „Front slobode“ (stripovi „Haso i Vaso“ i „Mujo“).

S bratom Suadom izdao je dvije knjige karikatura „Dva puta pedeset“ (1980) i „Bosna se ne da“ (1993) kao i ilustrovanu monografiju "Tuzla, sjećanje na bisere stare gradske jezgre" (2010).

Bio je bubnjar grupe „Tuzla 5“ koju je zajedno sa Antom Jurišićem, gitaristom, osnovao 1972. godine, a kroz koju su prošli mnogi pjevači i muzičari.

Posljednji ispraćaj Nihada Buljugića će se obaviti 03.05.2017. godine u 12:30 sati ispred Komemorativnog centra Tuzla. Dženaza će se klanjati ispred Džindijske džamije, a ukop će biti obavljen na mezarju Bukovčić.

Tuzlarije

Priredio(la):