TUZLANSKI DOSJE

15.05.2017.
Tim iz Tuzle osvojio 2. mjesto na internacionalnom takmičenju iz mašinskog učenja

U finalu internacionalnog takmičenja iz nadziranog mašinskog učenja, tim Clustering, kojeg čine studenti Univerziteta u Tuzli Haris Selmanović, Tarik Omerćehajić i Mustafa Spahić, osvojio je fantastično 2. mjesto. Haris i Mustafa su studenti Fakulteta elektrotehnike, dok je Tarik student Mašinskog fakulteta Univerziteta u Tuzli. Takmičenje je održano u Cirihu, a organizator je Udruženje studenata elektrotehnike i računarskih nauka Evrope (EESTEC). Glavni pokrovitelj takmičenja i autor finalnog zadatka je švicarskakompanija RUAG.

Tuzlarije


Takmičenje je održano od 8. do 12. maja na renomiranom Švicarskom federalnom institutu za tehnologiju u Cirihu (ETH Zurich). Haris, Tarik i Mustafa su učešće u finalnoj rundi obezbijedili kao pobjednici lokalne runde takmičenja koja je održana u Tuzli 30. marta 2017. godine. Organizator lokalne runde je bio EESTEC Lokalni komitet Tuzla, koji djeluje na Univerzitetu u Tuzli. Ovo veliko dostignuće tim iz Tuzle je ostvario u konkurenciji od 12 timova iz cijele Evrope. Prvoplasirana je bila ekipa studenata iz Zagreba, dok je treće mjesto osvojio tim iz Italije, tačnije Catanie.

Finalni zadatak je bila klasifikacija i prepoznavanje objekata na fotografiji koristeći metode nadziranog mašinskog učenja putem open-source platformi. Iako nijedan od učesnika iz Tuzle kroz nastavni plan i program na svojim fakultetima još nije prošao kurs iz spomenute oblasti, studenti su pokazali svoju inovativnost potrebnu za takmičenje u ovako kompleksnoj oblasti. Mašinsko učenje je jedan od temelja umjetne inteligencije, čija upotreba u svakodnevnom životu svaki dan eksponencijalno raste. Od prepoznavanja lica do prilagođavanja marketing strategija, mašinsko učenje polako postaje temelj za rad i iskorištavanje enormne količine podataka koja nam je danas dostupna.

Tim iz Tuzle je na najbolji mogući način predstavio svoje fakultete, Univerzitet, Grad i Bosnu i Hercegovinu. Kroz vannastavne aktivnosti su stekli izuzetno korisno znanje, povezali se sa kolegama iz cijele Evrope, te stekli nova poznanstva i prijateljstva. Treba istaći da su najzaslužniji za priliku da studenti predstavljaju Tuzlu na internacionalnom takmičenju, članovi EESTEC Lokalnog komiteta u Tuzli koji su uspješno organizovali kvalifikacionu, lokalnu rundu takmičenja, te dr.sc. Lejla Banjanović-Mehmedović, vanr.prof. i mr.sc. Ivan Bosankić, ass. koji su pružili nesebičnu pomoć i podršku tokom priprema za takmičenje.

Priredio(la): UNTZ